Την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών επισκίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να…κουνήσει το δάχτυλο στον κ. Ομπάμα για τα όσα δήλωσε αναφορικά με τη λιτότητα και το χρέος κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε στο πρακτορείο Reuters πως «όλοι όσοι μιλούν τώρα για ελάφρυνση του χρέους δεν βοηθούν εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις» και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κακή υπηρεσία» για τη χώρα, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου ωστόσο να διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν συνδέονται με τις τοποθετήσεις του Ομπάμα από την Αθήνα.
Ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, επεσήμανε σε όλους τους τόνους την ανάγκη λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά την ανυπομονησία ωστόσο που επικρατούσε στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει την «εξαργύρωση» του ταξιδιού του, οι δύο ηγέτες επέλεξαν χθες να μην αναφερθούν στην κρίση χρέους στην Ελλάδα -τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Στην ατζέντα των συνομιλιών τους πρωταγωνίστησαν κατά τα άλλα οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η τρομοκρατία, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, αλλά και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Αναφέρθηκαν, επιπλέον, στο πώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ο κ. Ομπάμα εξήρε για πολλοστή φορά το κοινό οικοδόμημα της Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. «Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την καλλιεργούμε και να την προστατεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Εκτενείς αναφορές έγιναν όπως ήταν αναμενόμενο και στη Ρωσία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σημειώνει πως είναι «προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορα μέτωπα, καθώς είναι μια χώρα με στρατιωτική υπερδύναμη και σημαντική επιρροή», με την κ. Μέρκελ να τονίζει πως είναι σημαντική η τήρηση των διεθνών κανόνων, η κυριαρχία κάθε ευρωπαϊκού κράτους πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως επίσης και ότι «η καλή γειτονία είναι προς το συμφέρον όλων».
«Ο Ομπάμα θα παραδώσει τη σκυτάλη του δυτικού κόσμου στη Μέρκελ» σχολίασε ο διεθνής Τύπος, με τους δύο ηγέτες να πλέκουν ο ένας τον εγκώμιο του άλλου και τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει «φίλη και σύμμαχο» την καγκελάριο. «Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος. Αλλά είμαστε πολιτικοί και η πολιτική έχει αλλαγές. Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να κοιτάξουμε εμπρός», δήλωσε η Μέρκελ. συνοψίζοντας τη σχέση που διατηρεί με τον Ομπάμα και τονίζοντας παράλληλα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να έχει μια καλή συνεργασία με τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε, τέλος, πως θα επιστρέψει στη Γερμανία τουλάχιστον μία φορά ακόμη, κατά προτίμηση την περίοδο του φεστιβάλ μπύρας Octoberfest, ενώ έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Μέρκελ σημειώνοντας πως αν έθετε υποψηφιότητα για την καγκελαρία στις εκλογές του 2017 και ο ίδιος ήταν Γερμανός, κατά πάσα πιθανότητα θα την ψήφιζε.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
asoutzou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου