«Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για δραματική άνοδο των προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι διενέξεις κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εντείνονται, σημειώνει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο “Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων”. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στον υπότιτλο «η ΕΕ δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια κοινή στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού. Το 2020 ίσως αποδειχθεί καθοριστικό».
Διαβάζουμε: «Όταν η Τουρκία εκφράζει ανησυχίες για νέα κύματα προσφύγων από τη Συρία τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακούν πάντα με προσοχή. Πληροφορίες της Handelsblatt θέλουν τον γερμανό υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να προειδοποιεί γερμανούς βουλευτές ότι “θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015”, εννοώντας προφανώς μια νέα προσφυγική κρίση.
Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι “χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο. Η μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου της ΕΕ βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο”. Ο έλληνας πολιτικός ελπίζει ότι η προσφυγική κρίση του 2015 δεν θα επαναληφθεί: “Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο”, προειδοποιεί και ζητά ένα δεσμευτικό μηχανισμό αναδιανομής μεταναστών σε όλες τις χώρες-μέλη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ελπίζει στη στήριξη Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών και εκτιμά ότι “ένας νέος μηχανισμός, καθώς και μια ενιαία πολιτική ασύλου θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020″».
Μάας: «Οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ πρέπει να σταματήσουν»
Την ώρα που στην Ιντλίμπ κλιμακώνεται η ένοπλη αντιπαράθεση, η Συρία βρίσκεται, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Σε δηλώσεις, που δημοσιεύονται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», o υπουργός αποδίδει ευθύνες για την κλιμάκωση στην περιοχή σε Ρωσία και Τουρκία ζητώντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων. Ο Χάικο Μάας τονίζει ότι «στη ρωσοτουρκική διένεξη που λαμβάνει χώρα στις πλάτες των Σύρων θα υπάρξουν μόνο χαμένοι. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική λύση έτσι ώστε η τουρκική επέμβαση στη Συρία να περάσει στην ιστορία». Παράλληλα ο γερμανός υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για «νέα μεγάλα κύματα προσφύγων. Οι άνθρωποι θα φθάσουν κατ΄ αρχήν στην Τουρκία όπου ήδη ζουν τρία εκατομμύρια μετανάστες. Μια τέτοιου είδους κλιμάκωση θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», καταλήγει ο Χάικο Μάας.
«Και ξαφνικά τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλής τοποθέτηση»
«Μέχρι πριν λίγο καιρό τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν σκωπτικά “ουζο-ομόλογα”, μιας και η απόδοσή τους, γύρω στο 35%-40%, θύμιζε το ποσοστό αλκοόλης του ούζου, γράφει η διαδικτυακή Die Welt με τίτλο “Και ξαφνικά τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλής τοποθέτηση”: Από σήμερα όμως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα έπρεπε να ονομάζονται ομόλογα Sinaris, μια γαλλική εκδοχή του ούζου χωρίς αλκοόλ. Και πράγματι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά στην σύγχρονη οικονομική ιστορία κάτω του 1% και συγκεκριμένα στο 0,97%.
Τo Spiegel Online σημειώνει ότι «η μεγάλη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα οφείλεται στο ότι οι επενδύσεις με απόδοση έχουν γίνει πλέον σπάνιες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζουν πλέον οι επενδυτές την Ελλάδα. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η οποία συνέβαλλε στη βελτίωση της ελληνικών δημοσιονομικών».
Πηγή: DW