«Από τις συγκρούσεις στη Συρία δεν επηρεάστηκαν μόνο οι γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, αλλά και η Γερμανία και η Ευρώπη. Αν δεν επικρατήσει σύντομα ηρεμία στη Λιβύη, αυτή η κατάσταση του χάους που επικρατεί εκεί θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, αν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του τουρκο-γερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε τη θετική συμβολή της Τουρκίας στο ζήτημα του προσφυγικού.
Μετά τα εγκαίνια, Μέρκελ και Ερντογάν κατευθύνθηκαν στην έπαυλη του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαχντετίν, όπου σήμερα είναι η προεδρική κατοικία στην Πόλη. Υστερα από συνομιλίες περίπου 2,5 ωρών στη συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο πως για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και στο ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης θα πρέπει η Αγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. «Για ένα τέτοιο βήμα όλοι πρέπει να είναι ομόφωνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ανγκελα Μέρκελ για τη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που έδωσε την πιο ειλικρινή στήριξή της στην πρωτοβουλία της Γερμανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η αύξηση των επιθέσεων του πραξικοπηματία Χαφτάρ δείχνουν ότι δεν έχει πρόθεση για συμβιβασμό… Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε μόνους τους Λίβυους αδελφούς μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Σάρατζ», ανέφερε.
Σε σχετική ερώτηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη και την εκπαίδευση των υποστηρικτών του Σάρατζ, ο Ερντογάν είπε ότι «με νομοθετική ρύθμιση στείλαμε την αντιπροσωπεία μας… δεν θα αφήσουμε μόνο του τον Σάρατζ».
Η Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Χαφτάρ θα κάνει θετικά βήματα. Υπήρξε διαφωνία μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες όταν η καγκελάριος ανέφερε πως «ήταν σημαντικό όλες οι πλευρές να στηρίξουν τα 55 σημεία. Δεν ήταν φυσικό να προσαρμοστούν με τα 55 σημεία. Είναι δύσκολη διαδικασία. Ο Σάρατζ αποδέχθηκε την εκεχειρία και έβαλε την υπογραφή του και ο Χαφτάρ την αποδέχθηκε», είπε.
Ο Ερντογάν πήρε το λόγο τότε, επιμένοντας ότι ο Χαφτάρ δεν έβαλε την υπογραφή του, μόνο προφορικά τα δέχτηκε.
Η Μέρκελ παρενέβη τότε λέγοντας ότι και ο Χαφτάρ αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε όνομα για στρατιωτική επιτροπή. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος παρενέβη πάλι και ρώτησε: «Κυρία καγκελάριε, δέχτηκε, αλλά υπογραφή έβαλε; Δεν έβαλε υπογραφή». Απαντώντας η κ. Μέρκελ είπε ότι «πραγματικά ο Χαφτάρ δεν είπε ότι δέχεται τα 55 σημεία. Μόνο την κατάπαυση δέχτηκε. Και στη Μόσχα δεν υπέγραψε. Σε αυτό έχετε δίκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αγκυρα θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη θεωρία της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όμως κάλεσε σε διάλογο για όλα τα ζητήματα του Αιγαίου και με προοπτική τη Χάγη. «Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης, τις οποίες θα συμφωνήσουμε, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ, προσθέτοντας ότι, «όπως πρότεινε ο πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, η χώρα μας είναι έτοιμη να ξαναζωντανέψει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα και να ανοίξει έναν νέο δίαυλο διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο. Ομως, αντί η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση και να μιλήσει μαζί μας, διαμαρτύρεται προς την Ε.Ε. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχτεί», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την έντυπη έκδοση