Σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες στη Ρώμη, ο Ντι Μάιο, που βρίσκεται εδώ και καιρό «στα μαχαίρια» με τον ιδρυτή του M5S, Μπέπε Γκρίλο, μίλησε για «ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος ώστε να μπει τέρμα στις εσωκομματικές κλοτσοπατινάδες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική.
Παραμένει ασαφές αν ο Ντι Μάιο θα ιδρύσει δικό του κόμμα -πιστό στην αντισυστημική γραμμή του 2009- ή αν θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία στα μέσα Μαρτίου από τον -επίσης «αντισυστημικό»- υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεσάντρο ντι Μπατίστα και τον «μετριοπαθή» Στέφανο Πατουανέλι, οπαδό της κεντροαριστερής συνεννόησης.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε βέβαιος ότι ο Ντι Μάιο θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα, ενώ ο αρχηγός του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ομολόγησε πως η παραίτηση του Ντι Μάιο «σίγουρα δεν τον χαροποιεί». Τα δύο κόμματα σχημάτισαν με δυσκολία κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο αρχηγός της Λέγκας, και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της συγκυβέρνησης με το M5S, για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, όπως προβλέπουν τα γκάλοπ (Λέγκα 32% + 11,3% οι μετα-φασίστες «Αδελφοί της Ιταλίας).
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Ντι Μάιο απέδρασε από το κόμμα για να μη χρεωθεί μια ακόμη εκλογική συντριβή στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, σε Καλαβρία και Εμίλια Ρομάνια, που θα απομείωνε κι άλλο το πολιτικό του κεφάλαιο. Η δημοσκοπική φτώχεια και ο πολιτικός διχασμός στο M5S ανάμεσα σε «ρεαλιστές» και «ακτιβιστές» έχουν επιφέρει διαλυτική φαγωμάρα. Περίπου 30 βουλευτές και γερουσιαστές εγκατέλειψαν το κόμμα τους τελευταίους μήνες αναχωρώντας γι’ άλλες πολιτείες. Από το εντυπωσιακό 32,7% των εκλογών του Μαρτίου 2018 έχει απομείνει ένα 15%-16%, ρίχνοντας το M5S στην τρίτη θέση, πίσω από την αγρίως αντιμεταναστευτική Λέγκα και το Δημοκρατικό Κόμμα (19%). Τελευταίο πλήγμα ήταν η παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Λορέντσο Φιοραμόντι.
Η «Sueddeutsche Zeitung» λοιδορεί τον Ντι Μάιο ως ανεπαρκέστατο για το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, επειδή στερείται διεθνούς εμπειρίας και πανεπιστημιακού πτυχίου και τα αγγλικά του είναι κάτω του μετρίου. «Στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο η Ιταλία έμεινε άφωνη μπροστά στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που μαίνεται στην πρώην αποικία της. Η λαϊκιστική ρητορεία του Ντι Μάιο δεν φέρνει αποτέλεσμα», τόνισε η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πως ο Ιταλός ΥΠΕΞ την… κοπάνησε από τη σύνοδο G20 του Τόκιο χάριν κομματικής συγκέντρωσης στη Σικελία.
Ο Ντι Μάιο ήταν αρχηγός του M5S επί 28 μήνες και αρχικά διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αρμόδιος για τα εργασιακά και τα κοινωνικά επιδόματα) στην πρώτη συγκυβέρνηση με τον Σαλβίνι, τον οποίο κατηγόρησε και χθες ότι τον εξαπάτησε. Στη χθεσινή του ομιλία τόνισε πως, παρότι δεν πέτυχε όλα όσα ήθελε, το M5S «αντιστάθηκε με σθένος υπέρ των μη προνομιούχων Ιταλών».
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το ιταλικό ΥΠΕΞ αποτελεί αδύναμο κρίκο της λιβυκής κρίσης, καθώς ο… ανέστιος πολιτικά επικεφαλής του καλείται να χειριστεί την αποστολή ιταλικών ειρηνευτικών δυνάμεων, τις επαφές με Σαράτζ – Χαφτάρ, την κατάρρευση της εκεχειρίας, το μεταναστευτικό κ.ά.
Η πολιτική κρίση στη Ρώμη εκτίναξε χθες το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου πάνω από το αντίστοιχο ελληνικό (1,42% έναντι 1,38%), αν και στη διάρκεια της ημέρας το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο 1,34%.
Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο Ιταλίας – Τυνησίας, καθώς στην προεκλογική του περιοδεία στην Μπολόνια (Εμίλια Ρομάνια) χτύπησε το κουδούνι ενός Τυνήσιου φοιτητή και τον ρώτησε αυστηρά αν είναι… έμπορος ναρκωτικών! Η ρατσιστική επίθεση του επίδοξου πρωθυπουργού της Ιταλίας εξόργισε τη Βουλή της Τύνιδας, που χαρακτήρισε επονείδιστη τη συμπεριφορά του πρώην ΥΠΕΣ απέναντι σε νόμιμους Τυνήσιους μετανάστες. Θύελλα αποδοκιμασιών κατά του Σαλβίνι ξεσηκώθηκε από τον δήμαρχο της Μπολόνιας και βουλευτές του PD, με τον περιφερειάρχη Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, να χαρακτηρίζει τον αρχηγό της Λέγκας «κίνδυνο για τη δημοκρατία».
Από την έντυπη έκδοση