«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ακόμη και κοντά στη Ρόδο και στην Κρήτη προανήγγειλε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
«Παρά τα δικαιώματα που είχαμε μας απειλούσαν, όμως δεν υποχωρήσαμε. Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και χάλασε το παιχνίδι όσων έκαναν μονομερείς κινήσεις. Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε κοινές έρευνες στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν έδειξε το χάρτη που -όπως υποστηρίζει η Τουρκία- εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Δείχνοντας περιοχές κοντά στην Κρήτη και στη Ρόδο ανέφερε πως η χώρα του θα μπορεί να κάνει γεωτρήσεις! «Ολη αυτή η περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα θαλάσσια σύνορά μας», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του ανέβασε περισσότερο τους τόνους και δήλωσε πως «η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι Ελληνοκύπριοι είχαν την άποψη πως δεν μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις, τώρα δεν μπορούν να κάνουν βήματα χωρίς την έγκρισή μας. Η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα, αυτό τους έχει τρελάνει». Και συνέχισε τις απειλές λέγοντας πως η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της. Πρόσθεσε, δε, πως «τώρα άλλαξαν όλα. Μάλλον θα πάρουμε κι άλλο γεωτρύπανο. Ίσως κάνουμε γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε διεθνή ύδατα», δήλωσε χαρακτηριστικά χωρίς να αναφέρει πού είναι αυτά τα διεθνή ύδατα.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Επίσης, είπε πως σε περίπτωση που η Λιβύη το ζητήσει, η Τουρκία μπορεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη. «Αν έρθει τέτοιο αίτημα εμείς θα αποφασίσουμε και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν», δήλωσε.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Λιβύη και τον στρατηγό Χάφταρ. «Ολοι μάς πήραν πράγματα. Τώρα δεν θα συμβεί αυτό. Εμείς θα κάνουμε τη χρήση των δικαιωμάτων μας! Ομως με όλες τις παράκτιες χώρες είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και το κάλεσμά μας για μια δίκαιη λύση ισχύει», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ νωρίτερα μίλησε στο πρακτορείο Αnadolu για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα και υποστήριξε πως «αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και έλλειψης ισχύος και υπογραμμίζω πως αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα».
Ο Τούρκος υπουργός έδειξε την ενόχληση της Αγκυρας για τις προσπάθειες της Ελλάδας να ζητήσει τη στήριξη της Ε.Ε. στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι Ελληνες γείτονές μας, αντί να συζητούν τα θέματα αυτά μαζί μας για να βρεθεί μια λύση, κάθε φορά πηγαίνουν στην Ε.Ε. για να πάρουν τη στήριξη… Ελάτε να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε», είπε.