Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Βερολίνο και σχεδιάζεται άτυπη πενταμερής

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Βερολίνο και σχεδιάζεται άτυπη πενταμερής

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 23:00 η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες.

Στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι έγινε μια συγκεκριμένη και ειλικρινής συνάντηση. Παράλληλα, ο κος Γκουτέρες εξέφρασε την δέσμευσή του να διερευνήσει την πιθανότητα μιας άτυπης πενταμερούς στην κατάλληλη περίοδο.

«Το βράδυ πραγματοποίησα άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον Τκ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διαπιστώσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται ούτως ώστε να φτάσουμε σε μία θετική κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα.

Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής. Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευση τους και με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μία διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο ηγέτες παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και τα έξι σημεία του πλαισίου που παρουσίασα την 30η Ιουνίου του 2017, με στόχο να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία. Ενόψει αυτών των συζητήσεων, δεσμεύτηκα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τους δύο ηγέτες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα μίας άτυπης πενταμερούς υπό την παρουσία των Ηνωμένων Έθνών στην κατάλληλη περίοδο. Είναι γενικώς κατανοητό οτι αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά».

Πηγή: kathimerini.com.cy

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκική πρόκληση για την Αμμόχωστο: Απειλές για άνοιγμα της πόλης

Δημήτρης Κατσάκος

Τετ α τετ Δένδια-Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό

Δημήτρης Κατσάκος

Αναστασιάδης: Θα συνεχίσω με επιμονή τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών

Δημήτρης Κατσάκος

Κύπριος ΥΠΕΞ: Η προκλητικότητα της Τουρκίας εμποδίζει την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

Δημήτρης Κατσάκος

Ακιντζί: Να καθορίσουμε από κοινού ένα είδος οδικού χάρτη με τον Αναστασιάδη στο Βερολίνο

Μιχάλης Μάρδας

Συναντήσεις Αναστασιάδη με Γκουτέρες και Ακιντζί για το Κυπριακό στο Βερολίνο

Δημήτρης Κατσάκος

DW: Επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό θέλει Γκουτέρες

Δημήτρης Κατσάκος

Προσφυγικό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και κλίμα στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

Δημήτρης Κατσάκος

Δένδιας: «Κορυφαία προτεραιότητα» για τη νέα κυβέρνηση το Κυπριακό

George Michaelides