Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά!

Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), δίνοντας ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή εφαρμογή του συμφώνου από τις αρχές του 2017.

«Όλα επιτέλους τελείωσαν» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σήμερα μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου». Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτέλεσε προϊόν μίας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Της τελετής υπογραφής της CETA προηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. και Καναδά, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον Καναδά» υποστήριξε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Γιούνκερ. «Σήμερα θέτουμε τα διεθνή πρότυπα και για τις άλλες συμφωνίες που θα ακολουθήσουν» έσπευσε να συμπληρώσει.

Έξω από το κτήριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, συγκεντρώθηκε μία ομάδα διαδηλωτών, η οποία αντιτίθεται στην υπογραφή της συμφωνίας.

Η CETA άλλωστε, πέρασε δια πυρός και σιδήρου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο. Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την χθεσινή έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Προτεινόμενα για εσάς

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία και το κοινό πλαίσιο δράσης

Tinad

Η συμβιβαστική πρόταση Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ

Tinad

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο – Απειλές κατά της Ε.Ε.

Tinad

Αίτημα της Γαλλίας για συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την Τουρκία – Στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων

Tinad

Ανοιχτά σύνορα – Ε.Ε.: Οι χώρες που παίρνουν το «πράσινο φως» – Την Τρίτη η τελική λίστα

Tinad

Σκληρή στάση της Άγκυρας για την Κύπρο και την πρόταση Μπορέλ: «Απέχει από τη σοβαρότητα», λέει ο Ακσόι

Tinad

Νέα «επίθεση» του Παρισιού στην Άγκυρα: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο απειλεί τα συμφέροντα Ελλάδας – Κύπρου

Tinad

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» του αριθμού των νεκρών στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Tinad

New York Times: Πιθανόν η ΕΕ να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς ταξιδιώτες

Tinad