Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων». Τα μικροσωματίδια PM2.5 έχουν μακράν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας και η κακή ποιότητα του αέρα εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο ασθενειών του αναπνευστικού.
Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Δελχί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η μόλυνση ήταν «αβάστακτη» σε όλη τη βόρεια Ινδία. Ενώ σε άλλη ανάρτησή του έγραψε πως «υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν».
In most areas of New Delhi and surrounding areas, the air-quality index breached the 999 mark – which, according to experts, is akin to smoking 40 to 50 cigarettes a day https://t.co/tUov5Q4XHd pic.twitter.com/zGrvxhc8GQ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ18/11/2024|19:38Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού
— Reuters (@Reuters) November 3, 2019
Σε μία προσπάθεια να μετριαστεί το φαινόμενο, από σήμερα έως τις 15 Νοεμβρίου τα αυτοκίνητα με μονό ή ζυγό λήγοντα στην πινακίδα θα μπαίνουν εναλλάξ στους δρόμους της πόλης, σύστημα που είχε εφαρμοστεί και το 2016 και το 2017, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν ήταν και αποτελεσματικό. Πάντως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 56 δολαρίων- διπλάσιο από την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο.
Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα ταξί, τα δίτροχα και τα οχήματα με γυναίκες μόνες.
Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως αύριο, αλλά αναμένεται να αποφασιστεί παράταση του «λουκέτου» έως την Παρασκευή, καθώς η πόλη πνίγεται σε ένα σύννεφο τοξικού νέφους.
Σύμφωνα με ειδικούς, το καυσαέριο των αυτοκινήτων είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν μετατρέψει την πόλη σε «θάλαμο αερίων». Βασικό ρόλο παίζουν οι φωτιές στα χωράφια, που μπαίνουν αυτή την εποχή για να καθαριστούν οι εκτάσεις.