Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταδικάστηκε από την ΕΕ για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης

Η Τουρκία καταδικάστηκε από την ΕΕ για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης

Newsroom eleftherostypos.gr

Για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης μιας πολιτικού φιλοκουρδικού κόμματος καταδικάστηκε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης μιας αξιωματούχου του μετριοπαθούς φιλοκουρδικού κόμματος DTP με το να την καταδικάσει για μια ομιλία στην οποία είχε αναφερθεί στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), χωρίς να επαληθεύσει το ακριβές περιεχόμενό της, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους δικαστές του ΕΔΑΔ προσέφυγε η Χατιτζέ Τζομπάν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε το 2007 στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.
Η Τζομπάν υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν τη διαδήλωση διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις της και υπέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στο περιεχόμενο της δημοσιευμένης ομιλίας της στις εφημερίδες και εκείνου που αναφέρεται στα πρακτικά της αστυνομίας.

Είπε πως η ομιλία της αφορούσε «την ανάγκη της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η τουρκική δικαιοσύνη δεν είχε εξετάσει με σοβαρότητα το περιεχόμενο της ομιλίας, κύριο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή, και, ως εκ τούτου, παραβίασαν την ελευθερία της έκφρασης της Τσομπάν.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιεί αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.

Τον Ιανουάριο του 2016, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη διάλυση, στα τέλη του 2009, του κόμματος DTP, του κυριότερου φιλοκουρδικού πολιτικού σχηματισμού, επειδή όπως υποστήριξε επρόσκειτο στο PKK.

Η διάλυση του κόμματος αυτού, την οποία διέταξε το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, περιόρισε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κρίνει ομόφωνα το ΕΔΑΔ.

Μερικούς μήνες πριν από τη διάλυσή του, τον Μάρτιο του 2009, το DTP είχε λάβει το 5,70% των ψήφων στις εκλογές και είχε γίνει η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα και η πρώτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά: Είναι η δεύτερη Άλωση της Πόλης

Tinad

Έχουν… ξεφύγει: Πανηγυρίζουν με σημαίες και φωνάζουν συνθήματα οι Τούρκοι έξω από την Αγιά Σοφιά

Tinad

Το ντοκουμέντο της ντροπής: Αυτό είναι το Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία

Ανδρέας Ντίνης

Τι απαντά η Τουρκία στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κύπρο και Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Νέο «χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν: Αντιπαραγωγικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Επιμένει η Τουρκία: Έρευνα στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη – Να μιλήσουμε για την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Evanthia Karra

Τσίπρας για Τουρκία: Δεν απειλούμε, αλλά και δεν δεχόμαστε απειλές

Μιχάλης Μάρδας

Πυρά Λαβρόφ: Ο Χαφτάρ είναι έτοιμος να υπογράψει εκεχειρία αλλά ο Σάρατζ αρνείται

Μιχάλης Μάρδας

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από την σφοδρή κόντρα Γαλλίας με Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας