Ενώ η πόλη μέχρι το μεσημέρι ζούσε σε ήρεμους ρυθμούς σαν να μην υπήρχε πόλεμος ξαφνικά καταλάβαμε πως τα πράγματα στο μέτωπο είναι δύσκολα. Οι Κούρδοι από την πόλη Τελ Αμπιαντ της Συρίας που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Ακτσάκαλε εκτόξευσαν 3 ρουκέτες και χτύπησαν το κτίριο του δήμου.
Από την αντεπίθεση των Κούρδων εναντίον τριών χωριών της Τουρκίας σκοτώθηκαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 9 μηνών και τραυματίστηκαν 70, σύμφωνα με το κυβερνείο της Σανλιούρφα, αλλά και γιατρούς του Ακτσακαλέ. Δεκάδες είναι επίσης οι τραυματίες από ρουκέτες της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 23 μαχητές των Κούρδων του SDF (τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) σκοτώθηκαν.
Το καφενείο που πίναμε καφέ και τσάι το πρωί μαζί με τους πολίτες και τους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων εκκενώθηκε ενώ μέσα στην πόλη με μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του ή σε κλειστούς χώρους. Το τουρκικό πυροβολικό όλη μέρα σφυροκοπά στόχους εντός της Συρίας και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina πλήττουν στόχους σε βάθος μέχρι και 40 χιλιομέτρων.
Η πόλη Τελ Αμπιαντ όπου αμύνονται οι Κούρδοι είναι καλυμμένη με καπνούς από τα χτυπήματα του τουρκικού πυροβολικού αλλά και από τα λάστιχα που καίνε οι ίδιοι οι Κούρδοι για να εμποδίσουν με τους καπνούς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας που πετούν στην ευρύτερη περιοχή.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο έπεσε άλλη μια ρουκέτα στο Ακτσάκαλε και όλοι οι δημοσιογράφοι πέσαμε στο έδαφος για να κρυφτούμε. Αυτή η τακτική φαίνεται πως θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες.
Χθες το μεσημέρι εκατοντάδες μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με τεθωρακισμένα, ρουκετοβόλα και πολυβόλα συνοδευόμενα από Τούρκους αστυνομικούς ήρθαν στην πόλη και πέρασαν στην απέναντι πλευρά για να πολεμήσουν εντός της Συρίας μαζί με τις δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ολοι τους φώναζαν θρησκευτικά συνθήματα και παράλληλα στα μεγάφωνα των οχημάτων τους ακούγονταν οθωμανικά εμβατήρια. Επίσημα στην επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» συμμετέχουν 80.000 άνδρες του τουρκικού στρατού και 20.000 του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που ενισχύονται από την Τουρκία.
Στην πόλη κυκλοφορούν δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν χτυπηθεί 200 διαφορετικοί στόχοι κι έχουν ήδη καταληφθεί δυο χωριά. Ωστόσο βλέποντας την εικόνα στο Ταλ Αμπιαντ φαίνεται πως οι Κούρδοι είναι ταμπουρωμένοι και για να καταληφθούν τέτοιες περιοχές χρειάζεται αρκετός χρόνος ή συνεχόμενο σφυροκόπημα του πυροβολικού.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως «έχουν σκοτωθεί 180 τρομοκράτες» και υποστήριξε πως η επιχείρηση προχωράει κανονικά. Ομως στο σημείο που βρισκόμαστε οι 100.000 κάτοικοι της περιοχής ελπίζουν κι εύχονται όλα τα τελειώσουν σύντομα, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ζει κανείς υπό τους ήχους του πυροβολικού και των ρουκετών που πέφτουν μέσα στην πόλη. Ενα στοιχείο εντυπωσιακό είναι πως οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν Αραβικά, καθώς είναι η πρώτη τους γλώσσα. Λίγα μέτρα απέναντί τους οι Κούρδοι δίνουν μάχες.
Στο σημείο αυτό έχουν σπεύσει δημοσιογράφοι και οπερατέρ από όλο τον κόσμο. Δεκάδες οχήματα ζωντανών μεταδόσεων στέλνουν εικόνες από τις μάχες και τα σφυροκοπήματα. Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το ειδικό σύστημα Κorkut μπλόκαραν τις επικοινωνίες της κινητής αλλά και της σταθερής επικοινωνίας με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αργότερα το μπλοκάρισμα αυτό σταμάτησε. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι όπως κι εμείς μένουμε στην πόλη Σανλίουρφα, μια υπέροχη ιστορική πόλη με μεγάλη ανάπτυξη και τουρισμό. Ομως η κωμόπολη Ακτσάκαλε δεν θυμίζει τίποτα από την ομορφιά αυτή και πριν τον πόλεμο ήταν έτσι, με τις επιχειρήσεις όμως τα πράγματα είναι χειρότερα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου