Για τουλάχιστον δύο ώρες, η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους, όπως επίσης στους ιστότοπους πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης (CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian), αλλά και στο Reddit ή το Airbnb ήταν αδύνατη στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ εξαιτίας επίθεσης χάκερς.
Σύμφωνα με ορισμένους ενημερωτικούς ιστοχώρους, από αυτήν την τεραστίου εύρους κυβερνοεπίθεση, που ενδεχομένως επηρέασε εκατομμύρια χρήστες, προβλήματα υπήρξαν και στη λειτουργία του δικτύου Netflix, του HBO και της υπηρεσίας πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal.
Η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 14.10 ώρα Ελλάδας και προσέλαβε διαστάσεις επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).
Αυτού του είδους η κυβερνοεπίθεση καθιστά έναν εξυπηρετητή μη διαθέσιμο καθώς τον υπερφορτώνει με αιτήματα ή εξαντλεί στην κυριολεξία τους πόρους του, συχνά μέσω ενός δικτύου μηχανών «ζόμπι» που έχουν επίσης δεχθεί επίθεση από χάκερ και χρησιμοποιούνται εν αγνοία των ιδιοκτητών τους (“botnet”).
Νότια Κορέα: Ραγδαίες εξελίξεις - Δικαστήριο ενέκρινε τη σύλληψη του προέδρου Γιουν
Σήμερα στόχος των χάκερ ήταν η εταιρεία Dyn, η οποία ανακατανέμει τη ροή δεδομένων στο Διαδίκτυο μεταφράζοντας τις ονομασίες των ιστότοπων σε διευθύνσεις IP, γνωστοποιήθηκε σε ένα δελτίο τύπου.
«Σήμερα 21η Οκτωβρίου το πρωί, η Dyn έπεσε θύμα μιας τεράστιας επίθεσης DDoS στις υποδομές της των DNS (Domain name system, Σύστημα Ονομάτων Τομέων, Χωρών ή Περιοχών) στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ» δήλωσε ο Σκοτ Χίλτον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Dyn, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η λειτουργία αποκαταστάθηκε στις 16.20 ώρα Ελλάδας, επισημαίνει η Dyn σε ένα δελτίο Τύπου.
Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ιστότοποι Twitter και Airbnb επιβεβαίωσαν τα προσωρινά προβλήματα στην πρόσβαση των υπηρεσιών τους, επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα επιλύθηκαν το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο TechCrunch, η επίθεση είχε ως επίκεντρο τις ΗΠΑ. Οι χρήστες στην Ευρώπη και την Ασία δεν φαίνεται να «αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα».
Σε έναν χάρτη που δημοσίευσε ένας άλλος εξειδικευμένος ιστότοπος σε θέματα τεχνολογίας, το DailyDot, φαίνεται πως στοχοθετήθηκε από τους χάκερ κυρίως ένα μεγάλο τμήμα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.