Αυτό ισχύει τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αναλογικά με τον πληθυσμό της, διευκρινίζεται στην έρευνα αυτή, στην οποία σημειώνεται εξάλλου πως το 90% των θανάτων την τελευταία εικοσαετία που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές καταγράφηκαν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.
Η σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και στις φυσικές καταστροφές είναι «πολύ σαφής¨» στην περίπτωση της Αϊτής, εξήγησε ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές Ρόμπερτ Γκλάσερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Θεωρώ πως είναι πραγματικά σκανδαλώδες και απαράδεκτο το γεγονός ότι εμείς, εκτός Αϊτής, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τον κυκλώνα να φθάνει στην τηλεόραση, ενώ ήταν αδύνατο να φθάσουν προειδοποιήσεις στους ανθρώπους που βρίσκονταν επιτόπου ή το γεγονός πως, όταν εστάλησαν προειδοποιήσεις, δεν χρησίμευσαν επειδή δεν είχε εκπαιδευτεί» ο πληθυσμός, δήλωσε.
Περίπου 1,35 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από φυσικές καταστροφές μεταξύ του 1996 και του 2015, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη των Καταστροφών.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Η έκθεση, που καταγράφει 7.000 φυσικές καταστροφές, δείχνει πως οι σεισμοί και τα τσουνάμι είναι «οι μεγαλύτεροι φονιάδες», ακολουθούμενοι κατά πόδας από καταστροφές που συνδέονται με τις κλιματολογικές αλλαγές, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
«Οι χώρες με υψηλό εισόδημα καταγράφουν τεράστιες οικονομικές απώλειες στη διάρκεια φυσικών καταστροφών, αλλά στις χώρες με χαμηλό εισόδημα οι άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους», υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Μετά την Αϊτή, οι χώρες όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές είναι η Ινδονησία (182.136 θάνατοι) που επλήγη από τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και η Μιανμάρ (139.515 θάνατοι) που σαρώθηκε από τον τυφώνα Ναργκίς τον Μάιο του 2008.
Ακολουθούν η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, το Ιράν και η Βενεζουέλα.
Μεταξύ των είκοσι χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται επίσης και πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία.