Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Χιχόν και το Σαν Σεμπαστιάν (βόρεια), ήταν «πλήρως ενταγμένοι στη δομή» του ΙΚ και «υποκινούσαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι προπαγανδιστές αυτοί, που σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές δεν είχαν επαφή μεταξύ τους, πρόβαλαν το ΙΚ στο Διαδίκτυο, δημοσιοποιώντας σε μαζική κλίμακα περιεχόμενο για την προσέλκυση επίδοξων τζιχαντιστών και παράλληλα βίντεο «ακραία ριζοσπαστικά» με περιεχόμενο «απίστευτης ωμότητας».
Ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη στη Χιχόν, ένας Ισπανός μαροκινής υπηκοότητας που είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε δημιουργήσει ένα «σημαντικό και οργανωμένο εικονικό δίκτυο διασποράς» περιεχομένου, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών που μετέδιδε, ενώ επικοινωνούσε με «μέλη και ηγετικά στελέχη του Ντάες», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποίησε ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.
Ο άνδρας που συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν, πέραν της δραστηριότητάς της στο Διαδίκτυο, έκανε στρατολόγηση σε «κύκλους ριζοσπαστών τζιχαντιστών», κυρίως προσώπων που αντιμετώπιζαν «κοινωνικό αποκλεισμό», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε χωριστές επιχειρήσεις της αστυνομίας, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων δεν διευκρινίστηκε, υπό τον συντονισμό του Audiencia Nacional («Εθνικό Δικαστήριο»), ενός ειδικού δικαστικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις τρομοκρατίας.
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνέλαβε την 6η Οκτωβρίου στη Μανρέσα, περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τη Βαρκελόνη (βορειοανατολικά), έναν άνδρα 38 ετών στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και αναρτούσε μηνύματα τζιχαντιστικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένων φωτογραφιών στις οποίες πόζαρε κρατώντας όπλα.
Λιθουανία-Συντριβή αεροπλάνου: Νέο βίντεο με την πτώση - Ποιος φοβάται την ανάμειξη της Ρωσίας
Ωστόσο η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή τους πως δεν «έχει σχέση ή δεσμούς με καμιά τρομοκρατική οργάνωση»
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από το 2015 και μετά οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει 150 φερόμενους ως τζιχαντιστές, εκ των οποίων οι 120 έχουν συλληφθεί, στην ισπανική επικράτεια. Φέτος έχουν συλληφθεί 37 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τους τζιχαντιστές.
Η Ισπανία επλήγη για τελευταία φορά από τζιχαντιστές το 2004, όταν πάνω από δέκα βόμβες εξερράγησαν σε τρένα στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Επρόκειτο για τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν διαπραχθεί ως τότε στην Ευρώπη (191 νεκροί). Έκτοτε όμως διαπράχθηκαν ακόμη πιο πολύνεκρες τζιχαντιστικές ενέργειες.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αστυνομία ανησυχεί διότι καταγράφονται νέες αναφορές στην Ισπανία σε τζιχαντιστικά φόρα.
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι διαχειριστές—που είχαν την έδρα τους στο Βέλγιο και τη Γερμανία—μιας σελίδες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook που πρόβαλε τον τζιχάντ και παρακολουθούσαν συστηματικά πάνω από 30.000 πρόσωπα, το «Ισλάμ στα Ισπανικά», είχαν επίσης συλληφθεί.
Η Ισπανία κήρυξε συναγερμό κι έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ