Αφορμή για τη νέα συνάντηση ήταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πραγματικός λόγος, ωστόσο, της παρουσίας του προέδρου Πούτιν ήταν η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, που διήρκεσε 2 ώρες και στη διάρκειά της, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερών και εξωτερικών σχέσεων καθώς και τα ενεργειακά. Εντύπωση προκάλεσε πως στον χώρο όπου έγινε η συνάντηση αφίχθη και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ.
Βασικός στόχος των δυο πλευρών είναι η ενεργειακή συνεργασία αλλά και η εύρεση κοινού παρονομαστή στις εξελίξεις στη Συρία. Πριν ολοκληρωθεί το Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης για την ενέργεια, υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας. Με τον αγωγό αυτό η Μόσχα θα περιορίσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία όπου περνούν οι περισσότεροι αγωγοί που μεταφέρουν αέριο σε χώρες της Ευρώπης.
«Με τον Ερντογάν και άλλους συνεργάτες συζητάμε για τον Turkish Stream και θέλουμε να τον κατασκευάσουμε» δήλωσε ο Πούτιν στη διάσκεψη.
Ο Tούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία έχει ως στόχο «η παραγωγή του 10% των αναγκών μας σε ενέργεια να γίνεται από πυρηνικούς σταθμούς»
Παράλληλα οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ενεργοποίηση του έργου της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τις ρωσικές εταιρείες. Είχε ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιου που θα βρίσκεται στη νότια Τουρκία όμως το έργο πάγωσε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η κατασκευή του είναι μια επένδυση που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν από ρωσικές εταιρείες.
Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑHaber ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα ζητήσει προσφορά για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Στο φλέγον ζήτημα της Συρίας, Τουρκία και Ρωσία παραμένουν σε διαφορετικά στρατόπεδα, όμως οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, με την Αγκυρα να σιωπά για το Χαλέπι και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ η τουρκική στήριξη προς τους αντάρτες έχει εκμηδενιστεί. Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν εγκλωβίζουν τα τουρκικά μαχητικά που πετούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
M. ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου