Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις και για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αν παραδοθούν στην Άγκυρα οι πύραυλοι επιφανείας αέρος S-400. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία για τους S-400.
Καμιά σχέση με την συμμαχική σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν έχει το ύφος της επιστολής των Αμερικανών σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος τόνισε ότι ήδη ετοιμάζεται η απάντηση.
« Διαπιστώσαμε πως το ύφος της επιστολής δεν έχει σχέση με συμμαχική σχέση. Ετοιμάζουμε την απάντηση. Τέλος του μήνα θα συναντηθούμε με τον Σάναχαν», τόνισε ο Ακάρ.
Σοκ έχει προκληθεί στην Αγκυρα με την απόφαση της Ουάσιγκτον να σταματήσει άμεσα την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ενημέρωσε πως οι Τούρκοι χειριστές των συγκεκριμένων αεροσκαφών δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου φιλοξενούνται.
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν αυτά τα μέτρα λόγω της επιμονής της Τουρκίας στην παραλαβή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, τα οποία τα θεωρούν απειλή.
«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι πλέον δεν πετούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπτέραρχος Μάικ Αντριους.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
«Αν δεν υπάρξει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Τουρκία για τη μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Αυτή η δήλωση ίσως είναι και πιο σημαντική από τον τερματισμό της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων, καθώς η Αγκυρα από το 2008 συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 και έχει στόχο να αγοράσει 100 μαχητικά! Η μείωση της συμμετοχής ή ο αποκλεισμός της Τουρκίας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σχεδιασμό της Τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και στις τουρκικές εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.
Εντύπωση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, που αναφέρει ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιναυάρχου Ματίας Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές».
Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει, επίσης, η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο αντιναύαρχος Γουίντερ, όπως είχε μεταδώσει το Ρόιτερς, είχε καταθέσει την «πρότασή» του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ στο θέμα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε πως η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου.
«Οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υλοποιούνται έγκαιρα εντός του προβλεπόμενου πλαισίου. Δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα», δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς αν τα συστήματα θα αποσταλούν εντός του Ιουλίου, ο Ουσακόφ είπε: «Ναι, όπως προγραμματίζουμε».
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τη ρητορική των κυρώσεων και των απειλών για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Είχε προηγηθεί η ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 και ζητάει από τον Ερντογάν να κάνει επιλογή ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον.
Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανοτουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανοτουρκική εταιρική σχέση και το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
«Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε τους άδικους και τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Τουρκίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που απάντησε στο ψήφισμα αυτό.