Να σημειωθεί ότι η τεταμένη αντιπαράθεση των νέων «υπερδυνάμεων» σοβεί και σε άλλα μέτωπα. Την Κυριακή πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έπλευσε κοντά στον διεκδικούμενο από το Πεκίνο, Υφαλο Σκάρμπορο, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανοιχτά των Φιλιππίνων, συνεχίζοντας τις εκνευριστικές για τους Κινέζους «ασκήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.
Παράλληλα, ενοχλημένη από το «νοκ άουτ» στην Huawei, η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καλλιεργούν «εξωπραγματικές προσδοκίες» για σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας, και μάλιστα σε σύντομο διάστημα.
Σε συμμόρφωση με το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, η Google ανακοίνωσε ότι αποκλείει την Ηuawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρία, που απαιτούν μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού. Έτσι τα Google Play, Gmail, Chrome, Youtube, Google Maps κ.ά. μένουν ακάλυπτα, καθώς απαιτούν ειδική εμπορική συμφωνία με την Google.
Σε ανακοίνωσή της η Huawei τόνισε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη ασφαλείας «σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tablet Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και βρίσκονται παγκοσμίως σε στοκ».
Επιστροφή Ντόναλντ Τραμπ: Η εκλογή του φέρνει νέες διενέξεις στη Μέση Ανατολή
Οι συσκευές Ηuawei στην κινεζική αγορά δεν διαθέτουν εφαρμογές Google, αλλά το αμερικανικό κόλπο γκρόσο στόχευε αποκλειστικά στις πωλήσεις του εξωτερικού. «Με την ενέργειά της η Google ίσως σκότωσε ακαριαία τη φιλοδοξία της Huawei και γίνει η μεγαλύτερη φίρμα έξυπνων κινητών στον κόσμο», υπογράμμισε το CNN.
Σχεδόν τα μισά από τα 208 εκατομμύρια τηλέφωνα Ηuawei που πουλήθηκαν το 2018 πήγαν στο εξωτερικό. Η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά, όπου οι συσκευές της Huawei διαθέτουν μερίδιο 29%, σύμφωνα με την εταιρία τεχνολογικών ερευνών, IDC.
Η Ηuawei θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα Android, αλλά μετά την απόφαση της Google oι χρήστες των νέων συσκευών Huawei δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τις αναβαθμίσεις ασφαλείας και την τεχνική υποστήριξη του Android. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (που βρίσκεται στα σκαριά) η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει αναβάθμιση στις συσκευές της, όπως υπογραμμίζουν το BBC και το πρακτορείο Reuters.
Το κινεζικό ΥπΕξ τόνισε ότι θα στηρίξει τις κινεζικές επιχειρήσεις στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους με κάθε νόμιμο μέσο. Πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι τα κινεζικά αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν μποϊκοτάζ των προϊόντων της αμερικανικής Apple, το ένα τρίτο των πωλήσεων της οποίας κατευθύνεται στην Κίνα. Αναμένονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι και γραφειοκρατικά προσκόμματα στις αμερικανικές εταιρίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, όταν η Ουάσιγκτον κλιμάκωσε τις κατηγορίες σε βάρος της Κίνας για κυβερνοπειρατεία, τα γραφεία της Microsoft στο Πεκίνο δέχθηκαν σειρά «επισκέψεων» και ελέγχων.
To τελευταίο διάστημα η Huawei (πρωτοπόρος στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα πέμπτης γενιάς ή 5G, που έχουν προσελκύσει το επίσημο ενδιαφέρον της γερμανικής και της βρετανικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση των δικτύων τους) έχει «στριμωχθεί» άγρια από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πιέζουν τους συμμάχους τους και τις ευρωπαϊκές εταιρίες να μη συνεργάζονται με την Huawei (η οικονομική διευθύντρια της οποίας, και κόρη του ιδρυτή της, συνελήφθη στον Καναδά με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων κατά του Ιράν) επειδή υπάρχουν υποψίες ότι η Huawei συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση για βιομηχανική κατασκοπεία. Τόσο η εταιρία όσο και το κινεζικό καθεστώς το αρνούνται, ωστόσο ορισμένες χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών τους να χρησιμοποιούν προϊόντα και εξοπλισμό της Huawei.
Θύμα της αντιπαράθεσης έπεσε πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, που παύθηκε από την Τερέζα Μέι, επειδή διέρρευσε στον Τύπο συζητήσεις του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ηuawei.
H σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης προκάλεσε βουτιά 3%-5% στην Ουόλ Στριτ στις μετοχές των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple αλλά και προμηθευτές της Huawei (Qualcomm, Micron Technology). Αρνητικά επηρεάστηκαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που φοβούνται ευρύτερες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου