Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Ταγιάνι προς Τουρκία: Αποκλειστικό δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες στην ΑΟΖ

Μήνυμα Ταγιάνι προς Τουρκία: Αποκλειστικό δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες στην ΑΟΖ

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της.

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι στο μήνυμά του.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Τέλος, ο κ. Ταγίανι εξέφρασε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου» και δήλωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως η ανακακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ᾽᾽δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα᾽᾽ και καλεί την Ουάσιγκτον να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις ως τρίτη χώρα.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ᾽᾽η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα᾽᾽ 

᾽Η Άγκυρα αναφέρει πως ᾽᾽από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους. Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα. Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνῆ κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη᾽᾽

Η Τουρκία απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως ᾽᾽όταν επικρατούν οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτο τρίτες χώρες να παριστάνουν τα διεθνή δικαστήρια και α προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που θα διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα. Στα πλαίσια αυτά το κάλεσμα των ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δημιουργική η στάση του, καθώς κάνουν κάλεσμα στην Τουρκία για περιοχή την οποία η ελληνοκύπριου δηλώνουν πως έχουν δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού περιοχών.

 Τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες τους στις περιοχές που έχει δώσει η κυβέρνηση μας το 2009 και το 2012 στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

  Με τον ίδιο τρόπο όσο οι  ελληνοκύπριου δεν εντάσσουν τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι , στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τις πηγές των υδρογονανθράκων  και δεν τερματίσουν τις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων, τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της.’’ 

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Προτεινόμενα για εσάς

Μπορέλ: «Έγγραφο επιλογών» ως απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ερσίν Τατάρ: Μαθήματα κυριαρχίας από τον ηγέτη του Ψευδοκράτους – «Θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Λάμπρος Κατσαρός

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το… τερμάτισε ο Οκτάι: «Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Μυθεύματα» τα περί «παζαριών» Ρωσίας-Τουρκίας και αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Μαρίνα Μπενέκου

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Κάποιες χώρες αναζητούν ρόλο που ξεπερνά το μπόι τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom