Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης της FARC, Τιμολέαν Χιμένεζ, υπέγραψαν τη συμφωνία με πένα φτιαγμένη από σφαίρα, πάνω σε τραπέζι σε σχήμα περιστεριού, ενώ πίσω τους υπήρχε μία πόρτα, για να δείχνει «την εποχή της μετάβασης». Σε έναν ακόμη συμβολισμό, είχε ζητηθεί από τους 2.500 προσκεκλημένους να φορούν λευκά.
Στην τελετή έδωσαν το παρών 15 ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα, Πιέτρο Παρολίν.
Λίγο πριν από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, η Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έβγαλε προσωρινά την FARC από τη λίστα της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που συνεπάγεται την άρση των κυρώσεων σε βάρος της εν λόγω οργάνωσης.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Το επόμενο βήμα είναι το δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, στο οποίο οι Κολομβιανοί θα κληθούν να ψηφίσουν την ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι πολίτες της χώρας τάσσονται υπέρ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι περίπου 7.500 αντάρτες της FARC θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδα, σε βουνό και ζούγκλα, τις επόμενες 180 ημέρες. Πρέπει να αφοπλιστούν, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Σε αντάλλαγμα, θα επιτραπεί στην FARC να ξαναγίνει πολιτικό κόμμα.
Επίσης, στην οργάνωση θα χορηγηθεί αμνηστία για τα «πολιτικά εγκλήματα» που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι μεγαλύτερες φρικαλεότητες όμως, όπως σφαγές, βασανιστήρια και βιασμοί, θα εξαιρεθούν από αυτό. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη αποζημιώσεις για τα θύματα των συγκρούσεων.
Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών ξεκίνησε στην Αβάνα, το 2012. Αυτή ήταν η τέταρτη απόπειρα για μία συμφωνία, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν το 1984, το 1991 και το 1999.