Το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, είχε δεχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο.
Οι δράστες της χθεσινής επίθεσης έγραψαν με κόκκινη μπογιά πάνω στην επιτύμβια στήλη πολιτικά συνθήματα. “Μνημείο του μπολσεβίκικου ολοκαυτώματος” με “66.000.000 νεκρούς από το 1917 έως το 1953” ανέφερε το ένα σύνθημα, καθώς και “Αρχιτέκτονας γενοκτονίας, τρομοκρατίας, καταπίεσης και μαζικών δολοφονιών”.
Η ημερομηνία 1917 αναφέρεται στην ρωσική επανάσταση, ενώ εκείνη του 1953 στον θάνατο του Στάλιν.
“Οι βάνδαλοι επέστρεψαν στο μνημείο του Μαρξ, στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ”, ανέφερε η διοίκηση του κοιμητηρίου. “Παράλογοι, ηλίθιοι και αδαείς”, τόνισε η διοίκηση του κοιμητηρίου. “Ό,τι και αν πιστεύει κανείς για την κληρονομιά του Καρλ Μαρξ, αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το δείξεις”.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Το περιστατικό ήταν το τελευταίο παρόμοιο επιθέσεων σε μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο Λονδίνο. Αγνωστοι πέταξαν μπογιά σε ένα άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ τον περασμένο μήνα, και σε ένα γλυπτό προς τιμή της διοίκησης βομβαρδιστικών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου.
Ο συγγραφέας του “Κεφαλαίου” είναι ένας από τους πιο διάσημους “κατοίκους” του κοιμητηρίου Χάιγκεϊτ, στο βόρειο Λονδίνο. Ειρωνεία της Ιστορίας: αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί τον τάφο του συγγραφέα του “Κομμουνιστικού Μανιφέστου” και σφοδρού αντιπάλου του καπιταλισμού, πρέπει να βγάλει εισιτήριο εισόδου στο κοιμητήριο αυτό, όπου βρίσκεται θαμμένη επίσης η συγγραφέας Τζορτζ Έλιοτ.
Ο Καρλ Μαρξ μετακόμισε στο Λονδίνο το 1849 και έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον θάνατό του, το 1883.
Ο Γερμανός θεωρητικός και φιλόσοφος ενταφιάστηκε αρχικά στον τάφο της συζύγου του, σε μια μικρή αλέα, αλλά το 1956 ένα νέο μνημείο που περιλαμβάνει μια μεγάλη προτομή, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ενός ταμείου και τοποθετήθηκε από το βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ανεγέρθηκε σε ένα σημείο που είναι πιο ορατό, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοιμητηρίου.
“Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!” αναγράφεται στο μνημείο.
Το μνημείο είχε αποτελέσει ήδη στόχο επίθεσης. Η προτομή αποσπάστηκε, δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τη δεκαετία του 1970 και πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα.