Οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία της δημοπρασίας δεν διευκρινίστηκαν. Ενδέχεται όμως οι επίδοξοι αγοραστές να υπαναχώρησαν, αφενός επειδή η τιμή εκκίνησης θεωρήθηκε υψηλή (από 19.000 έως 45.000 ευρώ) και αφετέρου επειδή έχει αμφισβητηθεί το κατά πόσο τα έργα αυτά ζωγραφίστηκαν πράγματι από τον Χίτλερ.
Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, άλλοι 26 πίνακες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προς πώληση, όμως κατασχέθηκαν από τις αρχές (μαζί με άλλα 37 έργα) στο πλαίσιο μιας έρευνας περί πλαστογραφίας και απόπειρας απάτης. Όλοι τους έφεραν την υπογραφή “A.H.” ή “A.Hitler”.
Ο οίκος δημοπρασιών κατάφερε πάντως να πουλήσει σε έναν Γερμανό και έναν «αλλοδαπό» δύο αντικείμενα που ανήκαν στον Χίτλερ: ένα πορσελάνινο βάζο της εταιρείας Meissen (5.500 ευρώ) και ένα τραπεζομάντιλο (630 ευρώ). Μια καρέκλα από λυγαριά, με τιμή εκκίνησης τα 6.500 ευρώ, έμεινε και αυτή στα αζήτητα.
Τα έργα προέρχονταν από 23 διαφορετικούς συλλέκτες, σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνεργάζεται με τις αρχές στην έρευνά τους. Επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι γίνεται επαλήθευση της αυθεντικότητας των κατασχεμένων “δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι πρόκειται για πλαστά”.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πιστοποιηθεί η γνησιότητα ενός έργου του Χίτλερ, καθώς δεν υπήρξε ποτέ ένας ακριβής κατάλογός τους αλλά και λόγω της μετριότητάς τους – ο δικτάτορας δεν είχε γίνει δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Και, επιπλέον, η γραφολογική μελέτη της υπογραφής του είναι μια μέθοδος που θεωρείται ανεπαρκής.
Παρά την αποτυχία του στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης ο Χίτλερ, του οποίου το καλλιτεχνικό ταλέντο θεωρείτο πάντα μέτριο, συνέχισε να ζωγραφίζει. Αντέγραφε κυρίως σκηνές από καρτ-ποστάλ, που πωλούσε στη συνέχεια στους τουρίστες.
Η δημοπρασία ορισμένων έργων του, τα οποία ωστόσο δεν κάνουν άμεσο υπαινιγμό στο ναζισμό, προκάλεσε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια.
Ο οίκος δημοπρασιών Βάιντλερ πούλησε κατά το παρελθόν πίνακες που αποδίδονταν στον Χίτλερ, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι ακουαρέλες αντί 32.000 ευρώ συνολικά το 2009.
Τον Ιούνιο του 2015 ακουαρέλες και σκίτσα που ζωγράφισε ο Χίτλερ πωλήθηκαν επίσης σε δημοπρασία στη Γερμανία αντί σχεδόν 400.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ