Την ίδια στιγμή ο Σαάμπ επιχείρησε να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης
Αυτή είναι η πρώτη σημαντική κίνηση του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο κατά του Γκουαϊδό, σχολιάζει ο Guardian. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στον Μαδούρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκουαϊδό ως βουλευτής, καθώς επίσης και επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, απολαμβάνει ασυλία από οποιαδήποτε εγκληματική έρευνα εις βάρος του, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Γκουαϊδό στον Ελεύθερο Τύπο: Ανησυχητική η στήριξη του Μαδούρο από ΣΥΡΙΖΑ
Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να πιέζει το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να διεξαχθούν στη χώρα «καθαρές» εκλογές, απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, που αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.
Ο κ. Γκουαϊδό επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε την «αμέριστη στήριξή του και αλληλεγγύη» στον Μαδούρο. Μάλιστα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας χαρακτηρίζει «ανησυχητική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Χουάν Γκουαϊδό επικαλείται το άρθρο 233 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι, σε περίπτωση που υπάρξει κενό εξουσίας, τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Η ερμηνεία αυτή του Συντάγματος έγκειται στο γεγονός ότι από τις 10 Ιανουαρίου η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει πλέον τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών, στις οποίες δεν συμμετείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η συνέντευξη του Χουάν Γκουαϊδό, ένα μέρος της οποίας μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, δίνεται λίγες μέρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό πρόεδρο της χώρας.
Ποιος είναι ο νόμιμος πρόεδρος αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα;
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ο Νικολάς Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Εθνοσυνέλευση, της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω, που θέλει την πρόοδο, που θέλει να επανακτήσει την εξουσία, να αποκαταστήσει την τάξη στη Βενεζουέλα και να προχωρήσει.
Τι είναι αυτό που προέχει να γίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα;
Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο λαός μας στη Βενεζουέλα. Η χώρα έχει 2.000.000% πληθωρισμό, κι αυτό έχει οδηγήσει σε παιδική θνησιμότητα και σε υποσιτισμό. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα.
Ο Χουάν Γκουαϊδό αναφέρθηκε στην πρόταση για διάλογο που απηύθυνε ο Μαδούρο στην αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αφήνει να εννοηθεί ότι απορρίπτει την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την προσχηματική. «Εγώ απορρίπτω οποιαδήποτε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση», τονίζει ο κ. Γκουαϊδό και προσθέτει: «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο, ο Μαδούρο επιδιώκει να πει στον κόσμο ότι αναζητεί μια λύση στην κρίση, ενώ στην πραγματικότητα απλώς κερδίζει χρόνο για να πείσει τους δανειστές του. Παρουσιάζει μια λύση που δεν έχει λαϊκή στήριξη, δεν έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, και έχει τον λαό να πεινάει. Εμείς πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση. Οχι όμως κανέναν μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία».
«Ανησυχητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε την «αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη» στον Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «ανησυχητική». Επιπλέον, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει στη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης. Δεν θα ήθελα να αναμιχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Αύριο-μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μία εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο. Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο Γκουαϊδό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει αμνηστία στον Μαδούρο αν αποχωρήσει από την εξουσία και προκηρύξει εκλογές, λέγοντας πως «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ευημερία στον λαό μας». Την ίδια ώρα, δηλώνει ικανοποιημένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ, απαντώντας στις κατηγορίες ότι η αντιπολίτευση χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, υποστήριξε:
«Αυτή είναι μια θλιβερή ρητορική ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς επιχειρήματα. Ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς καμία απάντηση απέναντι στους πολίτες για να λύσει τα προβλήματά τους. Εμείς εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε στη Βενεζουέλα. Από την εποχή που ήμασταν νέοι, φοιτητές στο πανεπιστήμιο.
Πάντα έγινε με τις δικές μας προσπάθειες, με πολλές θυσίες, όπως συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Με τον ίδιο τρόπο που μας στηρίζουν διπλωματικά οι ΗΠΑ, μας στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, το κάνουν η Βραζιλία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, που είναι μια αριστερή κυβέρνηση. Επειδή στηρίζουν τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]