Αν και θεωρείται σχεδόν αδύνατον να επιτύχει αυτή την αποστολή, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων για την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου συμφωνίας το οποίο θα αποδεχθούν και οι Βρυξέλλες. Παράλληλα, χώρες-μέλη έχουν θορυβηθεί μετά την απόρριψη της συμφωνίας της κ. Μέι από το Κοινοβούλιο και ετοιμάζονται για την πιθανότητα «άτακτου Brexit», ώστε να μη βρεθούν προ απροόπτου.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της κρίσης που θα φέρει ένα «άτακτο» Brexit.
«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε η Ντάουνινγκ Στριτ τις πρώτες επαφές της Τερέζα Μέι με τους επικεφαλής των κομμάτων. Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να προσέλθει στη διαβούλευση με την πρωθυπουργό, απαιτώντας από εκείνη να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας δίχως συμφωνία.
Η Μέι, από την πλευρά της, εμμένει στην «κόκκινη γραμμή» της, που αφορά στην παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση μόνο για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών – μετά την 29η Μαρτίου. Σε σημεία της συμφωνίας της μπορεί να δεχθεί εναλλακτικές προτάσεις, ιδιαίτερα για το backstop (την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία).
Αν υπάρξει εναλλακτική πρόταση για το backstop -για το οποίο αντιδρούν έντονα οι Βορειοϊρλανδοί του DUP και οι οπαδοί του σκληρού Brexit- και γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε ίσως ώστε η Μέι να προωθήσει το νέο της σχέδιο (το plan B) και να το παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, με την ελπίδα να γίνει δεκτό. Από τη Δευτέρα αρχίζει νέα εβδομάδα παθών για την Τερέζα Μέι, καθώς ξεκινά στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση επί του plan B για το Brexit. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου.
Σενάρια
Καζακστάν: Κοπάδι πουλιών ή επίθεση με drone τα αίτια της συντριβής; - Τα σενάρια
Αναλυτές στη Βρετανία και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν αναπόφευκτη την παράταση της ημερομηνίας εξόδου (παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50), καθώς το Λονδίνο δεν θα καταφέρει να καταρτίσει νέο σχέδιο, να το εγκρίνει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να το επικυρώσουν οι 27 χώρες-μέλη έως την 29η Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Οπως φαίνεται, αν γινόταν σήμερα νέο δημοψήφισμα, το Brexit θα έχανε κατά κράτος: σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov, οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 56%, έναντι 44% που θα επέμεναν στην έξοδο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί έως τώρα. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2016 οι Βρετανοί ψήφισαν οριακά το Brexit, με ποσοστό 51,9%. Οι πιο φανατικοί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι οι ψηφοφόροι των Εργατικών (σε ποσοστό 78%).
Η Γαλλία
«Θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο για Brexit χωρίς συμφωνία», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, καθώς το Παρίσι θεωρεί πολύ πιθανό να μην υπάρξει τελικά -παρά τις νέες διαβουλεύσεις στο Λονδίνο- ένα συμφωνημένο σχέδιο εξόδου. Το γαλλικό «σχέδιο ανάγκης» προβλέπει μεγάλες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ σε γαλλικά αεροδρόμια και λιμάνια, τα οποία θα θωρακιστούν για να μην προκληθεί χάος με ένα «άτακτο» Brexit.
Ο Φιλίπ ανακοίνωσε ότι σε κάποια λιμάνια θα δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα, σε άλλα θα ενισχυθούν υποδομές για τους ελέγχους, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί προσλήψεις στα τελωνεία και στις μονάδες κτηνιατρικών ελέγχων.
Στο Καλαί της Γαλλίας, από την άλλη πλευρά της Μάγχης, σε πρώτη φάση είχαν προσληφθεί 250 τελωνειακοί υπάλληλοι, που μάλλον θα είναι απαραίτητοι σε περίπτωση «μη συμφωνίας». Περίπου 11.000 φορτηγά ημερησίως χρησιμοποιούν το λιμάνι του Ντόβερ προς το Καλαί, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν πριν από την ενιαία αγορά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]