Η κινητοποίηση αυτή, η αποκαλούμενη «Τείχος των γυναικών», στηρίχθηκε από τις τοπικές κομμουνιστικές αρχές της Κεράλας.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, το κρατίδιο αυτό βιώνει αλλεπάλληλες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απαγόρευση εισόδου στον ναό Αγιάπα της Σαμπαριμάλα των γυναικών ηλικίας από 10 έως 50 ετών, μια παράδοση αιώνων.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κρατήθηκαν από το χέρι για πέντε λεπτά και σχημάτισαν μια αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τον νότο με τον βορρά του κρατιδίου.
Στην κινητοποίηση αυτή μετείχαν και μέλη της κυβέρνησης, ενώ τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν για να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι φοιτητές.
Υπόθεση Πελικό: «Να τιμωρηθεί για τις φρικαλεότητες που έκανε στη μητέρα μας» ζητούν τα παιδιά τους
Πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, η κυβέρνηση του κρατιδίου προέβλεπε ότι έως και 5 εκατομμύρια γυναίκες θα μετείχαν σ’ αυτήν.
Η Κεράλα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συντηρητικών ινδουιστών και υποστηρικτών της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πολλές γυναίκες επιχείρησαν τους τελευταίους μήνες να μπουν στον ναό, αλλά εμποδίστηκαν από πρόσωπα που διαφωνούν με τη δικαστική απόφαση. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε συγκρούσεις μεταξύ πιστών ινδουιστών και αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.
Πολλές ινδουιστικές οργανώσεις, αλλά και το εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διαφωνούν με την απόφαση που επιτρέπει την είσοδο στον ναό σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]