Η τροποποίηση τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα».
Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να μπορεί μελλοντικά, εάν το θελήσει και το εγκρίνει, να επιβάλει τη θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία, εν καιρώ πολέμου.
Σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στη θανατική ποινή, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από το 1962.
Η τροποποίηση του Συντάγματος αιτιολογείται με αναφορά στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, στην κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σύμφωνο για αστικά και πολιτικά δικαιώματα, με την κύρωση των οποίων, η Κύπρος υιοθέτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Τραμπ: Κατανοώ την αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Έλεγαν χρόνια ότι είναι κόκκινη γραμμή
Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια άρθρα στο Σύνταγμα, τα οποία δεν θα τροποποιηθούν, λόγω του ότι αποτελούν θεμελιώδη άρθρα. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα και ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών, Γιώργος Γεωργίου, του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι υπάρχει πανσπερμία τροποποιήσεων, κάτι το οποίο «δεν περιποιεί τιμή για τη Βουλή», όπως είπε και εισηγήθηκε να ιεραρχηθούν προτάσεις νόμου και νομοσχέδια για αυτό τον σκοπό, ώστε να καθοριστούν προτεραιότητες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σωστά εντοπίστηκε και διορθώνεται η αναφορά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Σύνταγμα και τόνισε ότι τα θέματα τροποποίησης Συντάγματος πρέπει να ρυθμίζονται με θεσμοθετημένο τρόπο.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τέτοια μέτρα δεν χωρούν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος και επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει αποδεκτές, συμβάσεις που προνοούν την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος υποστήριξαν και άλλα κόμματα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε δημιουργία ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις προτάσεις, ενώ ο Μιχάλης Γιωργάλλας, του Κινήματος Αλληλεγγύη, πρότεινε εδραίωση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία να αναλάβει την αξιολόγηση των νόμων, ώστε να αποφευχθεί η πολυνομία και η κακονομία που ταλαιπωρεί τον τόπο.