Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Πίτερ Σίρερ, ανακάλυψαν 48 ισχυρούς μετασεισμούς, που συνέβησαν μεταξύ 2004-2015 σε διάφορα σημεία της Γης, αμέσως μετά (ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα) από κύριους σεισμούς. Οι μετασεισμοί αυτοί σημειώθηκαν σε άλλα ρήγματα.
Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: «Έγινε έκρηξη φιάλης» - Στους 32 οι επιζώντες, δύο παιδιά ανάμεσα τους
Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, στον μεγάλο σεισμό των επτά βαθμών στα ανοιχτά της Ινδονησίας, το οποίο προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, πυροδοτήθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σε απόσταση άνω των 200 χλμ. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι το τεκτονικό στρες μπορεί να μεταδοθεί σχεδόν αυτόματα -μέσω των σεισμικών κυμάτων- από το αρχικό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, σε άλλα που γειτονεύουν με αυτό.
Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν συχνά να προκαλέσουν ακολουθίες μετασεισμών που διαρκούν επί μήνες. Αν και οι γεωλόγοι κατά βάση πιστεύουν ότι οι μετασεισμοί περιορίζονται στο ίδιο ρήγμα που «έδωσε» τον κύριο σεισμό, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι τοποθεσίες του κύριου σεισμού και των μετασεισμών είναι δυνατό να μην συνδέονται άμεσα και να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους.