Με τη χθεσινή τοποθέτησή της, που εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα, η Επιτροπή τάχθηκε ευθέως με τη γερμανική θέση να αρχίσουν οι επιστροφές προς την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη, όπως εκφράστηκε την Κυριακή από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που εγκρίθηκε τον Ιούνιο να επαναθέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους τη συμφωνία του Δουβλίνου, η οποία με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2011.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, αλλά μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύοντες κανόνες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι εντός του Σεπτεμβρίου οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν κατά πόσο η Ελλάδα υλοποιεί τον οδικό χάρτη με τον οποίο συμφώνησε.
Η επαναφορά σε ισχύ της συμφωνίας του Δουβλίνου θα δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στη χώρα μας, δεδομένου ότι πολλά κράτη-μέλη θα αρχίσουν να στέλνουν πίσω άτομα που εισήλθαν στο έδαφός τους από την Ελλάδα. Ολα αυτά τη στιγμή που στη χώρα μας βρίσκονται 57.000 πρόσφυγες εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε άλλα κράτη-μέλη, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά σε τέλμα εξαιτίας της απροθυμίας των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα κράτη-μέλη, παρότι αποφασίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, δεν ξεπερνούν το 5% επί του συνολικού αριθμού των ατόμων που βρίσκονται στη χώρα μας.
Η εκπρόσωπος αναγνώρισε χθες ότι υπάρχει καθυστέρηση και κάλεσε για μια ακόμη φορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 της συνθήκης του Δουβλίνου, όταν διαπιστώνεται ότι ο αιτών άσυλο διέβη παρανό¬μως, οδικώς, διά θαλάσσης ή δι’ αέρος, τα σύνορα κράτους-μέλους προερχόμενος από τρίτη χώρα, αυτό το κράτος-μέλος στο οποίο εισήλθε παρανόμως είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας. Η ευθύνη αυτή παύει να υφίσταται δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η παράνομη διάβαση των συνόρων.
Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου