Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η απόκτηση των S-4OO θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την επιβολή του ειδικού νόμου CAATSA για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.
«Η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω της Επιβολής Κυρώσεων (CAATSA) και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στην ίδια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί», υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Παρ’ όλα όμως αυτά, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι «οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400».
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αντίρρηση τους σε μια σειρά από λόγους που σχετίζονται τόσο με ζητήματα διαλειτουργικότητας των ρωσικών S-400 με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα όσο και με τον φόβο για την μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Παράλληλα, εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμμαχική δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για την σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν πληροί αυτό το πρότυπο. Τέτοιες προμήθειες είναι ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (resilience) μέσω της προσπάθειας αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από παλιό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]