Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Η αιτία για την καθυστέρηση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα γίνει η ψηφοφορία. Συγκεκριμένα σκοπιανά ΜΜΕ όπως αναφέρει πάντα το πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δυο τρίτων για το Σκοπιανό.
Την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στην Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV των Σκοπίων.
Αν η συγκεκριμένη πληροφορία ισχύει τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση ήταν να ξεκινήσει στις 12 αλλά μετατέθηκε και ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι με τους περισσότερους βουλευτές να βρίσκονται μέσα στο κοινοβούλιο όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και υπάρχει μια περίεργη αναμονή.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα παραίτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το 1TV, που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές.
Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός έχει καλέσει τους βουλευτές να πουν το “ναι” στην προοπτική που ανοίγεται για την χώρα τους. Απαντώντας χθες σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, παραμένουμε από κοινού απόλυτα προσηλωμένοι στην προοπτική των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου θα οικοδομηθεί φιλία, θα αναβαθμιστεί η συνεργασία, θα συνεισφέρουμε στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των χωρών μας, οι πολίτες θα είναι πιο ευτυχισμένοι και, ασφαλώς, (θα συνεισφέρουμε) στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, των νέων επενδύσεων και στην βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών της Μακεδονίας και της Ελλάδας».
Πολιτικός αναβρασμός στα Σκόπια
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγγέλλει απόπειρα χρηματισμού τουλάχιστον δύο βουλευτών της και έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, επανέλαβε ενόψει της ψηφοφορίας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας χάσιμο χρόνου τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Η κενή περιεχομένου συζήτηση για το Σκοπιανό στη Βουλη είναι αντιπαραγωγική και καταστρατηγεί τη βούληση του λαού», ανέφερε χθες το VMRO-DPMNE. Ενώ την Τετάρτη ο Γ.Γ. του κόμματος, Ιγκορ Γιανούσεφ δήλωσε σε τοπικό δίκτυο ότι είναι πεπεισμένος πως οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν θα σπάσουν την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν τις προτάσεις για τη συνταγματική αλλαγή.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του κόμματος για να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ λέει χαρακτηριστικά: «Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει στη συνέντευξή του ο κ. Μιλόσοσκι. Οπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».
Ανυποχώρητο το VMRO
Αν τηρηθεί η κομματική γραμμή που έχει επιβληθεί στο VMRO , τότε ο Ζάεφ δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO–DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, στην τελευταία συντονιστική συνάντηση που είχαν , επιβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO–DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς σε αυτή την απόφαση.
ΕΛΚ: Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας
Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στο Twitter o Τζόζεφ Ντόουλ, πρόεδρος του ΕΛΚ, του οποίου μέλος είναι το VMRO-DPMNE, καλεί την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να είναι εποικοδομητική στη δημοκρατική διαδικασία υπογραμμίζοντας πως φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις στην ΠΓΔΜ, που θα είναι καθοριστικές για τις μελλοντικές γενιές. Η αντιπολίτευση φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να είναι εποικοδομητική στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει.
Αισιοδοξία σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
Μπορεί, τουλάχιστον στο προσκήνιο, να μην «βγαίνουν τα κουκιά» για τον Ζάεφ, (σ.σ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 72 βουλευτές) ωστόσο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει – του Πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.
Η ΠΓΔΜ άρχισε επίσημα ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ
Η Δύση παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και βάζει πλάτες στον πρωθυπουργό της ΠΓΜΔ.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ για να στήριξη τη συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις στη γειτονική χώρα, που άρχισε χθες επίσημα συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την ένταξή της στη Συμμαχία.
«Η ΠΓΔΜ έκανε έναν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκινώντας διήμερες επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας που υπενθυμίζει τις δηλώσεις του ΓΓ της, Γιενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο, ότι το πρωτόκολλο ένταξης θα μπορέσει να υπογραφεί μόνον όταν η χώρα υιοθετήσει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματός της.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]