Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου 2017, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν τον πατριάρχη της δυναστείας, Μπακρ μπιν Λάντεν στην Τζέντα μαζί με περισσότερα από 200 μέλη της ελίτ της χώρας. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί «πάγωσαν» για δεκάδες μέλη της οικογένειας Μπιν Λάντεν, ενώ απαγορεύθηκε και η έξοδος τους από τη χώρα. Όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό κλήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα στην Σαουδική Αραβία.
Για τον Μπακρ μπιν Λάντεν η κράτηση στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον, διήρκησε πάνω από 10 μήνες. Την ίδια μεταχείριση είχαν και τα αδέλφια του Σάλεχ, Σάαντ και άλλοι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών της δυναστείας.
Δημόσια η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί η οικογένεια των Μπιν Λάντεν ή οποιαδήποτε άλλο μέλος της επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ της χώρας κρατήθηκαν στο ξενοδοχείο και υποχρεώθηκαν να ανακριθούν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, επισήμως ο διάδοχος του θρόνου υποστηρίζει ότι το «κύμα» συλλήψεων έγινε σε απάντηση «της εκμετάλλευσης ορισμένων αδύναμων ψυχών που έβαλαν τα συμφέρονταν τους πάνω από το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να κερδίσουν παράνομα χρήματα».
Το Reuters, όμως, φέρνει στο φως και άγνωστες λεπτομέρειες της ταραχώδους σχέσης της δυναστείας με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μόλις ο 32χρονος πρίγκιπας μόλις έγινε το υπ’ αριθμόν δύο στην διαδοχή του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας επιχείρησε να γίνει μέτοχος της μεγάλης αυτοκρατορίας των Μπιν Λάντεν της «Μπινλαντίν».
Το 2015, λοιπόν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενημέρωσε τον πρόεδρο της «Μπινλαντίν», Μπακρ μπιν Λάντεν για τα σχέδια του να γίνει συνεταίρος του. Ο πρίγκιπας φέρεται να έφερε ως κίνητρο την ελάφρυνση του χτυπήματος που θα δεχόταν η εταιρεία από την περιστολή στις κρατικές δαπάνες εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
Ο Μπακρ μπιν Λάντεν αν και συνήθιζε να κάνει πραγματικότητα πολλά βασιλικά καπρίτσια εντούτοις φέρεται να δίστασε. Ζήτησε χρόνο προκειμένου να συμβουλευθεί και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]