Οι καταργήσεις θέσεων αφορούν μόνο «τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. τα γυμνάσια και τα λύκεια) και τις διοικητικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας.
Τα κενά που θα προκύψουν «φυσικά» θα καλυφθούν «με την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες» εργασίας των εκπαιδευτικών, συνέχισε ο Μπλανκέρ, και αυτή η υπερωριακή εργασία θα αποφέρει καλύτερες απολαβές «στους καθηγητές».
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα καταργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα το 2019 και άλλες 10.000 το 2020.
Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 μέσα στην πενταετία του εξακολουθεί να επιδιώκεται, δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση Ολιβιέ Ντισόπτ στο δίκτυο BFM Business.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιγκαρό, ο Μπλανκέρ γνωστοποίησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του θα αυξηθεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 1,7%, «πέραν της αύξησης της συμβολής μας στις συντάξεις του δημοσίου». Θα πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις προϋπολογισμού στο δημόσιο, τόνισε.
Η κυβέρνηση του Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 την 24η Σεπτεμβρίου.
Μια ακόμη «σημαντική προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, είναι «η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καθηγητών. Έχω αρχίσει κοινωνικό διάλογο για το ζήτημα αυτό». Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι «να δοθεί ξανά στους καθηγητές κεντρική θέση στην κοινωνία».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]