«Η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα για την ευρωζώνη. Αναμένουμε από τη Ρώμη έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό του 2019 και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε αυστηρά ο Μοσκοβισί από το Παρίσι, ρίχνοντας αμέσως τη βόμβα του: «Ανησυχώ για την άνοδο των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές του 2019. Το κλίμα θυμίζει πολύ τα χρόνια του ’30. Σίγουρα δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, δεν υπάρχει Χίτλερ, αλλά ίσως υπάρχουν μικροί Μουσολίνι».
Και για να μην αμφιβάλλει κανείς σε ποιους αναφερόταν, ο Μοσκοβισί επιτέθηκε προσωπικά στον Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία «είναι η χώρα με τον πιο εθνικιστή υπουργό, την ώρα που χρειάζεται την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της». Κατά σύμπτωση ο Σαλβίνι είχε χθες την τιμητική του -έστω και με αρνητική χροιά- ως «Το Νέο Πρόσωπο της Ευρώπης» στο εξώφυλλο του αμερικανικού «ΤΙΜΕ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Σεπτεμβρίου. «Εργαζόμαστε για να αναστηλώσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα που πρόδωσαν οι κυβερνήτες της Ε.Ε.», αναφέρει στη συνοδευτική συνέντευξη ο Ιταλός υπουργός, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίζεται τον Τραμπ για το Russia-gate, μιλάει για τις σχέσεις Ιταλίας-Ρωσίας, το μεταναστευτικό, τα εργασιακά και το εθνολαϊκιστικό κίνημα που προσπαθεί να δημιουργήσει στην Ευρώπη ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Μπάνον.
«Πώς τολμάει να λέει ότι στην Ιταλία υπάρχουν μικροί Μουσολίνι; Η συμπεριφορά κάποιων επιτρόπων έχει γίνει ανυπόφορη. Όμως σε λίγους μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα στείλουν πολλούς από αυτούς στο σπίτι τους στις προσεχείς εκλογές», ξιφούλκησε κατά του Μοσκοβισί ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο. «Είναι ψέμα ότι είμαστε πρόβλημα για την ευρωζώνη, αλλά αν μας βλέπουν έτσι είμαστε έτοιμοι να πάψουμε να τους ενοχλούμε», συμπλήρωσε ανοίγοντας το παράθυρο του Italexit η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι (σ.σ.: πιθανώς άλλος ένας «μικρός Μουσολίνι» κατά Μοσκοβισί.
Παρέμβαση Ντράγκι
Το γεγονός ότι η ρήξη Ρώμης-Βρυξελλών δεν είναι κάτι παροδικό, που θα διευθετηθεί εύκολα, διαφάνηκε από τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπέρ των ευρωπαϊκών θεσμών και… κατά της χώρας του! «Τα λόγια και οι αντιφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης έχουν κάνει ζημιά με τις αυξήσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τώρα περιμένουμε τον προϋπολογισμό, όπου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», σημείωσε φανερά ανήσυχος ο Ντράγκι, προειδοποιώντας τη Ρώμη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λήγει οριστικά τον Δεκέμβριο και η Ιταλία -όπως και καμία άλλη χώρα- δεν πρέπει να προσμένει δημοσιονομική στήριξη από την ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται για πολιτικές θύελλες λόγω Ιταλίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Φρανκφούρτη θα χρειαστεί να πάρει μέτρα στήριξης του ευρώ σε περίπτωση που οι πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης ανεβάσουν τα σπρεντ, ο Ντράγκι απάντησε σιβυλλικά ότι «προς το παρόν (!) δεν βλέπουμε μετάδοση της κρίσης».
Πέρα από τις επιθέσεις των Βρυξελλών και την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Fitch, η επιμονή των Σαλβίνι-Ντι Μάιο να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με συνολική αύξηση κοινωνικών δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει εμφύλιο στην ιταλική κυβέρνηση. Ο «φιλοευρωπαίος» και ακομμάτιστος υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, φέρεται να ανθίσταται στις πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων για «εκτροπή» του προϋπολογισμού με αύξηση των ελλειμμάτων, σε βαθμό που η συνάδελφός του, υπουργός Νότιων Περιφερειών, Μπάρμπαρα Λέτσι, να τον προειδοποιήσει ότι αν δεν συμπεριλάβει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στον προϋπολογισμό, δεν θα χάσει μόνο ο ίδιος την καρέκλα του, αλλά θα κινδυνέψει όλη η κυβέρνηση.
Ιταλικές εφημερίδες έγραψαν πως ο Τρία απείλησε με παραίτηση αν ο Ντι Μάιο δεν κάνει πίσω στις κοινωνικές παροχές (ο Σαλβίνι εμφανίζεται πιο ευέλικτος σε αυτό το ζήτημα…) και τώρα αναζητείται μια δύσκολη φόρμουλα, που να ικανοποιεί τις Βρυξέλλες και τους κυβερνητικούς ψηφοφόρους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]