Το αίτημα αφορά το να «επιτραπούν οι ιατρικές διακομιδές, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν βασικές υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης», υπογράμμισε η Μογκερίνι, διευκρινίζοντας ότι μιλά εξ ονόματος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».
Το Χαλέπι αποτελεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες θέατρο μιας κρίσιμης σημασίας μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνες των ανταρτών. Σήμερα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, αεροσκάφη του καθεστώτος και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, βασικού του συμμάχου, σφυροκόπησαν προπύργια των ανταρτών.
Συνολικά όμως, οι αντίπαλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την έφοδο που εξαπέλυσαν την 31η Ιουλίου οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (του πρώην Μετώπου αλ Νούσρα).
«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την κλιμάκωση της βίας, τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς (…) οι οποίοι θέτουν ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων», έγραψε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ακόμη, επισήμανε «την πρωταρχική ευθύνη» του συριακού καθεστώτος να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό και κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διαπράττει «υπερβολικές και δυσανάλογες επιθέσεις». Η ΕΕ, υπενθύμισε η Μογκερίνι, υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια «πολιτική» διευθέτησης της σύρραξης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 290.000 άνθρωποι από το 2011.
Νωρίτερα σήμερα ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη συριακή σύρραξη, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, κατήγγειλε από τη Γενεύη ότι καμιά αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει καταφέρει να μπει σε πολιορκημένες κοινότητες στη Συρία εδώ κι έναν μήνα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στο Χαλέπι, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις και οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν εκτοξευτεί.
Για την Μογκερίνι, η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει «σε όλη τη χώρα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη».
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει «από την επόμενη εβδομάδα» να εφαρμόζει μια εβδομαδιαία διακοπή των επιχειρήσεων για 48 ώρες στο Χαλέπι.