Η 21χρονη Έλι Έρσον, ενώ είχε επιβιβαστεί στην πτήση από Γκέτεμποργκ προς Κωνσταντινούπολη, αρνήθηκε να κάτσει στη θέση της, γνωρίζοντας πως μ’αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε να απογειωθεί το αεροσκάφος. Αίτημά της, η αποβίβαση από την πτήση ενός Αφγανού πρόσφυγα.
Η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμπορκ αγόρασε εισιτήριο για την πτήση Γκέτεμποργκ – Κωνσταντινούπολη, όταν η ίδια και άλλοι ακτιβιστές ενημερώθηκαν πως η λίστα επιβατών της πτήσης περιελάμβανε ένα Αφγανό προς απέλαση.
Όταν μπήκε στο αεροσκάφος άρχισε μία διαμαρτυρία στα αγγλικά μέσω livestream.
Την Έρσον δεν έκαμψαν ούτε απέτρεψαν οι επανειλημμένες εντολές των αεροσυνοδών να σταματήσει τη live μετάδοση: «Δεν θέλω να σκοτωθεί ένας άνθρωπος επειδή εσείς δε θέλετε να χάσετε την πτήση σας. Δεν πρόκειται να κάτσω έως ότου ο άνθρωπος αποβιβαστεί. Κάνω ό,τι μπορώ για να σώσω τη ζωή ενός ανθρώπου. Όσο στέκομαι, ο πιλότος δεν μπορεί να απογειώσει το αεροσκάφος. Το μόνο που θέλω είναι να σταματήσω την απέλαση. Μετά θα συμμορφωθώ με τους κανόνες εδώ. Όλα αυτά είναι σύννομα, δεν έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα».
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Η ίδια φαίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της καθώς, όπως είναι λογικό, αντιμετώπισε τόσο τη συμπάθεια όσο και την επιθετικότητα των συνεπιβατών της.
Όταν ένας εξαγριωμένος επιβάτης προσπάθησε να της πάρει το τηλέφωνο, εκείνη τον επαναφέρει στην τάξη: «Τι είναι πιο σημαντικό; Μία ζωή ή ο χρόνος σας; Θέλω να κατέβει από το αεροσκάφος ο άνθρωπος αυτός καθώς η ζωή του διατρέχει κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Προσπαθώ να αλλάξω τους νόμους της πατρίδας μου, δε μου αρέσουν. Δεν είναι σωστό να στέλνει τους ανθρώπους στην κόλαση».
Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι αξιοσημείωτο πως οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου και της πτήσης δεν έκαναν χρήση βίας για να συμμορφώσουν την Έρσον, ο αιτών άσυλο αποβιβάστηκε τελικά από το αεροσκάφος, με τους επιβάτες να ξεσπούν σε ενθουσιώδες χειροκρότημα και την Έρσον να αποσυμπιέζει την ένταση με δάκρυα ανακούφισης.
«Ελπίζω πως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν το πώς οι χώρες τους αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες. Πρέπει να αρχίσουμε να υπολογίζουμε τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές καταστρέφονται από τις μεταναστευτικές πολιτικές μας», έλεγε αργότερα η 21χρονη στον Guardian.
Σε μία συγκυρία όπου η σουηδική αντιπολίτευση αξιώνει ακόμη σκληρότερα μέτρα για τους αιτούντες άσυλο και το μεταναστευτικό, η Έρσον – που δραστηριοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο σε εθελοντική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων – φιλοδοξεί να γίνει η επιτυχημένη αυτή διαμαρτυρία κίνητρο κι αρχή για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ανάλογες πρωτοβουλίες και, τελικά, αλλαγή στο, κατά τόπους, καθεστώς για τους αιτούντες άσυλο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]