Υλικά για μελομακάρονα
120 γραμμ. ηλιέλαιο
120 γραμμ. ελαιόλαδο
30 γραμμ. κονιάκ
100 γραμμ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
100 γραμμ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
450 γραμμ. λεύρι γ.ο.χ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. τρούφα
Για το σιρόπι
200 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. νερό
200 γραμμ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για τη γέμιση με σοκολάτα
150 γραμμ. σοκολάτα σταγόνες
150 γραμμ. χοντροκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης
Για την επικάλυψη σοκολάτας
100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα
1 κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο
Διαδικασία
Αυτή είναι η συνταγή για την καλύτερη σοκολατόπιτα που έχετε δοκιμάσει
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα ανάδευσης τα υλικά για τα μελομακάρονα με σοκολάτα: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, για να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μίγμα.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά για να το πάρει το μίγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Για τη γέμιση: Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, κάνουμε βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και καρύδι.
Κλείνουμε και δίνουμε σχήμα μελομακάρονου. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω. Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C στον αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το γαρνίρισμα: Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι εύκολα και γι’ αυτό γίνονται και στο χέρι σε ένα μπολ με σύρμα ανάδευσης.