Πλέον εξετάζονται δύο τρόποι απεγκλωβισμού: είτε μέσω ανοίγματος από το βουνό είτε μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο. Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες αφού υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης μέρος του βουνού και ο πνιγμός αφού δεν ξέρει κανένα να κολυμπά, πόσο μάλλον να κάνει κατάδυση.
Το Σάββατο έγινε γνωστό πως έχουν ανοίξει πάνω από 100 φρεάτια στο βουνό προκειμένου να προσεγγίσουν οι Αρχές τα παιδιά. Δυστυχώς όλα οδηγούν σε αδιέξοδο με το βαθύτερο να εντοπίζεται στα 300 μέτρα, ενώ τα αγόρια βρίσκονται ένα χιλιόμετρο κάτω από την κορυφή.
Οι δύτες που επικοινώνησαν με τα παιδιά το Σάββατο δήλωσαν πως είναι καλά ενώ τα προμήθευσαν με φαγητό και φάρμακα. Μάλιστα επέστρεψαν με γράμματα των παιδιών και του προπονητή.
Η «συγγνώμη» του προπονητή
Ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα δώδεκα παιδιά ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.
«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διασώστες.
Διαβάστε ακόμα – «Σας αγαπώ, μην ανησυχείτε, να μου κάνετε πάρτι»: Συγκλονίζουν τα γράμματα των παιδιών που εγκλωβίστηκαν στην Ταϊλάνδη
«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.
Κρίσιμες οι επόμενες τέσσερις μέρες
Σύμφωνα με το Reuters, οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες είναι κομβικής σημασίας για τη διάσωση των εγκλωβισμένων.
Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες, όμως στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.
Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.
Η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού τα παιδιά δεν ξέρουν να κολυμπούν και θα πρέπει να καλύψουν υποβρυχίως μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, την οποία για να τη διανύσει ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες, έξι για να προσεγγίσει τα παιδιά και πέντε για να επιστρέψει.
Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή εξάντληση του οξυγόνου στην σπηλιά, που εκτιμάται πως έχει πέσει στο 15%, έξι μονάδες χαμηλότερα από το φυσιολογικό.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]