«Το Μαρόκο απορρίπτει και ανέκαθεν απέρριπτε αυτού του είδους τις μεθόδους για τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε στο Ραμπάτ με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέπ Μπορέλ. Ο Μπουρίτα έκανε λόγο για «εύκολες λύσεις» και «μη παραγωγικούς μηχανισμούς».
Η Τυνησία, η Αλβανία και το Μαρόκο είναι μεταξύ των χωρών όπου οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής μεταναστών ή «εξέδρες αποβίβασης εκτός Ευρώπης», ένα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σήμερα και αύριο.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι τρεις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο μειώθηκε στο μισό στις αρχές του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, έχει τριπλασιαστεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 12.155 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία από τη λεγόμενη “δυτική” οδό διέλευσης. Την ίδια περίοδο, 960 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο και οι 292 από αυτούς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία.
Μόνο την περασμένη Δευτέρα η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 616 μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]