Την ώρα που φεμινιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υπόθεση αυτή, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε την κατανόησή της για την κατακραυγή, όμως υπογράμμισε ότι σέβεται πλήρως την απόφαση των δικαστών. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ισαμπέλ Θεράα είπε ότι η επίθεση για την οποία απαλλάχθηκαν οι πέντε ήταν μια “πολύ σοβαρή” υπόθεση. Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση πρότεινε να προτείνει τη τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη σεξουαλική επίθεση.
Η κυβέρνηση κατανοεί τις αντιδράσεις του κόσμου “και ιδιαίτερα των γυναικών”, είπε η Θεράα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αφού ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της ήταν ότι θα εκπαιδεύσει τους δικαστικούς ώστε να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της βίας σε βάρος των γυναικών.
Το δικαστήριο που είχε ήδη προκαλέσει σάλο τον περασμένο Απρίλιο, όταν απέρριψε την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μολονότι οι κατηγορούμενοι είχαν βιντεοσκοπήσει τις πράξεις τους, ενέκρινε την Πέμπτη την υπό όρους αποφυλάκισή τους, με την καταβολή εγγύησης ύψους 6.000 ευρώ για τον καθένα.
Οι πέντε άνδρες, ηλικίας 27-29 ετών, που αυτοαποκαλούνταν “Λα Μαναδά” (“Αγέλη Λύκων” στα ισπανικά) είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών ο καθένας για τη “σεξουαλική κακοποίηση” της έφηβης κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα το 2016.
“Το δικαστήριο της Αγέλης επιτείνει την οργή αποφυλακίζοντάς του” γράφει στην πρώτη σελίδα της η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ενώ στη Μαδρίτη, η συντηρητική εφημερίδα ABC κάνει λόγο για “θυμό και κατάπληξη” από την αποφυλάκιση των πέντε ανδρών.
Φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει τα μέλη τους να διαδηλώσουν απόψε το βράδυ στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλη (απ’ όπου κατάγονται οι πέντε άνδρες), τη Σαραγόσα, τη Γρανάδα και άλλες πόλεις. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν ήδη το βράδυ της Πέμπτης στην Παμπλόνα, τη Βαρκελόνα και τις τρεις μεγάλες πόλεις της Χώρας των Βάσκων, Μπιλμπάο, Βιτόρια και Σαν Σεμπαστιάν.
“Θα έλεγε κανείς ότι θέλουν να τους αποφυλακίσουν για να είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν στις 7 Ιουλίου, στη γιορτή του Σαν Φερμίν”, είπε μια 66χρονη διαδηλώτρια, η Κάρμεν Ρομάν, στη Βαρκελώνη.
Η οργή στην Ισπανία εντάθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι σε βάρος των τεσσάρων από τους πέντε άνδρες διεξάγεται έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας άλλης νεαρής γυναίκας, τον Μάιο του 2016. Και σε εκείνη την περίπτωση οι δράστες είχαν βιντεοσκοπήσει τις πράξεις τους με ένα κινητό τηλέφωνο.
Εφόσον πληρώσουν την εγγύηση, οι πέντε άνδρες –οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει δύο χρόνια στις φυλακές– θα αφεθούν ελεύθεροι αλλά με αυστηρούς όρους: θα τους απαγορευτεί να φύγουν από την Ισπανία, θα πρέπει να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, να μεταβούν στη Μαδρίτη (όπου κατοικεί το θύμα τους) και να παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στο δικαστήριο του τόπου κατοικίας τους.
Ο ένας από τους τρεις δικαστές είχε διαφορετική άποψη και τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κράτησής τους, χωρίς όρους, μέχρι να εκτίσουν τη μισή ποινή τους, δηλαδή 4,5 χρόνια.
Οι πέντε άνδρες πρόκειται να δικαστούν και πάλι αφού οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντάς την υπερβολικά επιεική.
Ο δήμαρχος της Παμπλόνας, Χοσέμπα Ασιρόν ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ο δήμος θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αποφυλάκισης των κατηγορουμένων. Μια έκκληση που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο change.org εναντίον της αποφυλάκισής τους είχε συγκεντρώσει νωρίς σήμερα το απόγευμα περίπου 600.000 υπογραφές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]