Στο Μαρακανά βρέθηκαν 80.000 θεατές, ενώ περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την τελετή έναρξης.
Ships arrive to Brazil #OpeningCeremony #Rio2016 pic.twitter.com/7bYNdCDzkc
— The Olympic Games (@Olympics) August 5, 2016
Η τελετή ξεκίνησε με την έπαρση της βραζιλιανικής σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, ενώ ακολούθησε με εντυπωσιακό τρόπο η παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της ζωής.
This production is MAJOR!!! Well done Brazil 👏🏾👏🏾👏🏾🎉 #OpeningCeremony #Rio2016 pic.twitter.com/0k7Gckg9pp
— Uyanda Sibiya Related Newsfeed 📰 (@UyandaM) August 5, 2016
Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παραπέμπουν στον Αμαζόνιο δημιουργούνται μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την εισβολή των Ευρωπαίων. Μετά τους Ευρωπαίους ακολούθησαν οι Αφρικανοί, ενώ σειρά πήραν και οι Γιαπωνέζοι.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Χαμός έγινε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema».
Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στον πιο έντονο της ποπ κουλτούρας της Βραζιλίας, μουσικής που προέρχεται και έχει τη βάση της στις φαβέλες. Δεκάδες χορευτές στα λευκά έδωσαν ρεσιτάλ βραζιλιάνικων χορών που εναλάσσονταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας ότι η μουσική είναι στο αίμα τους άσχετα από την προέλευσή του. Ρέγγε, Σάλσα, Μάμπα, Σάμπα φυσικά, αλλά και ραπ, χιπ χοπ ακούστηκαν στο στάδιο.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίδειξη καποέιρα, του χορού – πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.
Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, που διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής, με δύο νεοεισελθούσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Με 306 μετάλλια, οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα.
Αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής είναι η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, και είναι η πρώτη φορά που γυναίκα είναι επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής. Η χρυσή ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και χάλκινη το 2008 στο Πεκίνο έχει συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και στη μεγαλούπολη του νότιου τμήματος της αμερικανικής ηπείρου θα αγωνιστεί στην κλάση Nacra 17 μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη. «Δίδυμο» το οποίο έχει την εμπειρία αλλά και τη δυναμική για να προσφέρει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα που έχουν όμως αλλού τους βασικούς «μνηστήρες» για μετάλλια. Συνολικά θα πάρουν μέρος 94 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.
Αυτή είναι η selfie της ελληνικής αποστολής από την Κέλλυ Αραούζου, ενώ διακρίνεται ο Ισίδωρος Κούβελος μαζί με τους αθλητές, όπως και ο προπονητής Νίκος Γέμελος.
Συγκίνηση κατά την είσοδο της ελληνικής αποστολής στο Μαρακανά με την οποία ξεκίνησε η παρέλαση! Πρώτη φυσικά η Σοφία Μπεκατώρου με την γαλανόλευκη να κυματίζει στα χέρια της.
Και η μεγαλύτερη αποστολή των Ολυμπιακών: Οι ΗΠΑ με 500 αθλητές και σημαιοφόρο τον τεράστιο Μάικλ Φελπς, τον μεγαλύτερο αθλητή των Αγώνων, με 22 μετάλλια.
Με σορτσάκια, κόκκινα παπούτσια και σακάκια η αποστολή της Βρετανίας με σημαιοφόρο τον Άντι Μάρει, στην πιο εξεζητημένη παρουσία στην παρέλαση των ομάδων.
Η αποστολή της Ισπανίας με πρώτο τον Ράφα Ναδάλ που παρά τους τραυματισμούς του υποσχέθηκε ότι θα πάρει μέρος τουλάχιστον στο διπλό.
Πάνω από 700 αθλητές και συνοδοί απαρτίζουν την αποστολή της Κίνας.
Οι θεατές αποθέωσαν τα «αδέρφια» τους από την Πορτογαλία, την αποστολή της Παλαιστίνης, τη Ρωσία, αλλά και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που αποτελείται από 10 αθλητές και αθλήτριες. Τους τελευταίους χειροκρότησε θερμά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Φυσικά έγινε χαμός στο τέλος, όταν και βγήκε στο στάδιο η ομάδα της Βραζιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης αθλητές έριχναν σπόρους μέσα σε σωλήνες-καθρέπτες, μια συμβολική κίνηση για την δενδροφύτευση 11 χιλιάδων δέντρων (όσοι περίπου και οι αθλητές) στον Αμαζόνιο.
Οι σωλήνες πήραν θέση στο κέντρο του σταδίου και όταν άνοιξαν εμφανίστηκαν δέντρα από μέσα που σχημάτιζαν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους σε πράσινο χρώμα. Μια εντυπωσιακή κίνηση με έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.
Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι
Η ολυμπιακή ομάδα προσφύγων
Under the Olympic flag, special IOC member #TeamRefugees marches before host Brazil at the #Rio2016 #openingceremony pic.twitter.com/sQoCsrUQ2Y
— Global Times (@globaltimesnews) August 6, 2016
Στη συνέχεια, και αφού προηγήθηκαν ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και του 76χρονου Κενυάτη πρώην αθλητή μεγάλων αποστάσεων Κιπτσόγκε Κέινο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και από Βραζιλιάνους αθλητές παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία η οποία υψώθηκε υπό την υπόκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και θα ανεμίζει στο Στάδιο Μαρακανά.
Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Όρκος των αθλητών και των κριτών.
Φυσικά δε θα μπορούσε να υπάρξει γιορτή χωρίς… χορό! Οι διοργανωτές πρόσθεσαν μια γερή δόση σάμπα με καρναβαλιστές και πανέμορφες Βραζιλιάνες που ξεσήκωσαν τους θεατές.
It wouldn't be #Rio2016 without a carnival.
Cue the samba! https://t.co/VU4WHfqJNT #OpeningCeremony pic.twitter.com/4eJqcF63tR
— BBC Sport (@BBCSport) August 6, 2016
Και η μεγάλη στιγμή: Ο πρώην δρομέας Βαντερλέι ντε Λίμα, ο αθλητής που στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 μπορούσε να πάρει το χρυσό στον μαραθώνιο, αλλά ένας Ιρλανδός ιερέας που τον έσπρωξε του το στέρησε, άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα!
Δείτε κι άλλες εικόνες από την τελετή έναρξης