«Χωρίς την πίεση της αλλαγής οι κοινωνίες – και κυρίως εκείνες στις οποίες τα πράγματα βαίνουν σχετικά καλά – τείνουν να διατηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, να κινούνται ελάχιστα. Μόνον όταν η πίεση αυξάνεται αρκετά, υπάρχει μεταβολή αυτής της κατάστασης. Το σημαντικό είναι μόνον να υπάρχει έγκαιρη διαχείριση. Ούτως ώστε να μην καταλήγουμε σε εκρηκτικές εξελίξεις. Αυτό όμως δε συνέβη μέχρι στιγμής στην Ευρώπη» σημειώνει ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Η Ευρώπη είναι ισχυρή. Διαχειριστήκαμε την ευρω–κρίση καλύτερα από ό, τι θα θεωρούσαν κάποιοι ότι ήταν δυνατόν. Η οικονομική κατάσταση πολλών χωρών έχει σαφώς βελτιωθεί, πχ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας».
Ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι «απολαμβάνουμε 70 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη και έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, από ό, τι θα είχαμε διανοηθεί. Και εάν στο ένα ή στο άλλο σημείο δεν υπάρχει πρόοδος προς τα μπρος, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αμέσως κάποια προβλήματα – ως προς αυτό δεν είμαστε οι μόνοι. Υπάρχουν προβλήματα στην Εγγύς Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, τις ΗΠΑ…
Η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στον κόσμο
Ερωτηθείς αν η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ τελικώς να βοηθήσει την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Δίχως τις ΗΠΑ δεν θα είχαμε φτάσει εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα. Η διατλαντική σχέση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μοιραζόμαστε κεντρικής σημασίας αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Ως προς αυτό δεν αλλάζει κάτι, το γεγονός ότι επί του παρόντος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Tραμπ. Θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη για μας και για τον κόσμο. Ήδη από την εποχή του, ο Τζον Κένεντι είχε ζητήσει μία δίκαιη “κατανομή των βαρών”. Έχουν περάσει ήδη περισσότερα από 50 χρόνια από τότε. Τίποτε από αυτά δεν είναι καινούριο.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και στη δυσφορία έναντι της Ευρώπης και την αντιγερμανική δυσαρέσκεια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στο κλίμα αυτό συνέβαλε και ο ίδιος με την σκληρή πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Όχι. Η Ιταλία δεν υποφέρει άλλωστε από ένα έλλειμμα δημοσίου χρέους, αλλά από ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Κατά τα λοιπά, οι επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη δεν αποτελούν σεισμογράφο για την ορθότητα ή μη της πολιτικής στην Ευρωζώνη…Οι χρηματαγορές δεν αντιδρούν στην πολιτική της Ευρωζώνης, αλλά στις εξαγγελίες κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στην Ιταλία. Στα πλεονεκτήματα όμως ενός ελεύθερου συστήματος, συγκαταλέγεται και η εγγενής δυνατότητα για διόρθωση μίας πλάνης, όπως το είχε διατυπώσει και ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ. Ως προς αυτό έχει τώρα η κυβέρνηση στη Ρώμη μία ευκαιρία…
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί η Ευρώπη εναντίον των λαών της
«Θα πρέπει να εμείνουμε μόνον στις αρχές μας. Κατά τα προηγούμενα χρόνια άσκησα πιέσεις ως προς την ενίσχυση του ESM και τη μετεξέλιξή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αυτό είναι κάτι που έχουν αναλάβει τώρα πλέον η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Προχωρεί – και αυτό είναι πράγματι θετικό!
…Μία νομισματική ένωση έχει πλεονεκτήματα για όλους – περισσότερο δε για εκείνους που είναι οικονομικώς ισχυροί και αυτό είμαστε και εμείς οι ίδιοι. Η Γερμανία έχει αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα από την ΕΕ από ό, τι οι περισσότερες άλλες χώρες. Μα αυτό θα πρέπει να αξίζει κάτι για μας! Η αρχή μου είναι η εξής: Εκείνος που θα τα καταφέρει λίγο καλύτερα από τον αντίπαλό του σε μία αντιδικία, θα πρέπει φανεί λίγο πιο μεγάθυμος. Διότι έχει ένα ιδιαίτερο συμφέρον να πορεύονται και οι άλλοι εξίσου καλά. Αλλά ισχύει επίσης και η διάσταση της διόρθωσης. Εάν για παράδειγμα, θεσπίσουμε την ενίσχυση της κοινής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, χωρίς αλλαγή του συστήματος λήψης των αποφάσεων, αυτό θα οδηγήσει στην παροχή λάθος κινήτρων.
Διδαχθήκαμε από την τελευταία κρίση και αναπτύξαμε σημαντική ικανότητα διαχείρισης των κινδύνων. Ωστόσο, το να παραμένουμε απλώς ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας θα ήταν η σίγουρη αποτυχία …Δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί η Ευρώπη εναντίον των λαών της.
Η Ευρώπη θα είναι πάντα σε κρίση – και μαζί με αυτό, πάντα έμπλεη δυνατοτήτων. Αλλά, ακριβώς αυτό είναι το βέβαια το πλεονέκτημα της Ευρώπης» τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]