Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως η Τουρκία αποφάσισε το «πάγωμα» λόγω της αποφυλάκισης των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα ενώ η τουρκική κυβέρνηση τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες.
Σε ερώτημα Τούρκων δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με τους 8 αξιωματικούς ο ίδιος δήλωσε πως «αυτό που έκανε η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά με τα πραξικοπήματα και βλέπουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιλύσει αυτό το θέμα. Όμως, από την άλλη, βλέπουμε πως υπάρχουν σοβαρές πιέσεις στην Ελλάδα από τη Δύση. Και κυρίως στην ελληνική Δικαιοσύνη. Λένε πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αλλά γνωρίζουμε και μας το λένε κι εκείνοι πως δέχονται πολλές πιέσεις. Eμείς τι κάναμε; Με την Ελλάδα δηλαδή. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή σε όσους φτάνουν στα 5 νησιά. Ομως με την Ελλάδα υπάρχει και μια διμερής συμφωνία επανεισδοχής. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση (σ.σ.: για τους 8), ασφαλώς αυτή η διαδικασία δεν τελείωσε οριστικά αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».
Η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία υπογράφηκε το 2001 δεν έχει καμία σχέση με την ευρωτουρκική συμφωνία. Από το 2001 μέχρι και το 2018 έγινε επανεισδοχή στην Τουρκία συνολικά περίπου 5.000 μεταναστών. Τα τελευταία δυο χρόνια η συμφωνία ήταν σχεδόν ανενεργή.
Ο αντιπρόεδρος
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη από αυτή τη στάση που είναι ενάντια στο Δίκαιο της γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.H Τουρκία σημειώνει τη στάση αυτή της Ελλάδας και το χειρισμό της επί του θέματος».
Εντύπωση προκάλεσε το τηλεγράφημα που πρακτορείου Ανατολή, το οποίο ανέφερε πως «το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε εντολή υψηλής επιφυλακής σε μια φρεγάτα, σε δυο πυραυλάκατους και σε κομάντο Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT) λόγω της προσπάθειας της Ελλάδος να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο». Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφερόταν πως «και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας θα επιτηρούν το Αιγαίο όλο το 24ωρο».
Η πληροφορία αυτή μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για επικείμενη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επέκταση χωρικών υδάτων, αλλά και των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που συνέδεε το πρόγραμμα Natura 2000 με εθνική κυριαρχία.
Τα ρώσικα S-400
Προς αναβολή της παραλαβής του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κατευθύνεται η Αγκυρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Hurriyet, η Τουρκία διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Επίσημα ο λόγος της αναβολής είναι πως η Τουρκία θέλει να εκπαιδευθεί σωστά το προσωπικό και να έχει πρόσβαση στο λογισμικό των συστημάτων. Η τουρκική εφημερίδα πάντως αναφέρει πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήγησαν στους Τούρκους πως οι S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για τη μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35.
Για Καγιά
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή για την περίπτωση του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά ζητά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Βερβεσός.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η έκδοση του δημοσιογράφου στη γείτονα χώρα, παρά την πρόσφατη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση, Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]