«Αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiNews 24.
Ειδικότερα, σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί στη συνολική της μορφή απόψε, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».
Μέσω της RaiΝews ζήτησε, επίσης, από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.
«H Δύση υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες»
To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.
«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.
«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.
Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.
Σταϊνμάιερ: Θα ήταν παράλογο η Άγκυρα να εκβιάσει την ΕΕ χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για το προσφυγικό
«Παράλογο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και τονίζει ότι οι όροι είναι γνωστοί και δεν έχουν αλλάξει. Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post και παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, θα ελέγξει ακριβώς το εάν και πότε η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις.
«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία. «Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν των αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να έχει αυξηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά «δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο» και προσθέτει ότι «δεν διαφαίνεται καμία τάση προς τα πάνω».
Σε ό,τι αφορά τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στο δημόσιο, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε ακαδημαϊκούς και το αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαρκή λόγο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Σταϊνμάιερ υποστηρίζει ότι «το να κόβεις συνδέσμους αποτελεί το χειρότερο μέσο άσκησης πολιτικής» και διευκρινίζει: «Είμαστε σαφείς στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε απέναντι στην Τουρκία,. Όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις επικοινωνούμε με κάθε σαφήνεια», αναφέρει, αλλά τονίζει ότι ενδεχόμενη εισαγωγή της θανατικής ποινής «θα είχε ως συνέπεια την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος κρύβεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος πολιτικά και νομικά.
«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», λέει χαρακτηριστικά, αλλά επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο». «Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα», συνεχίζει, για να τονίσει ότι περιμένει από την τουρκική κυβέρνηση να διαλευκάνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στο πλαίσιο των διαδικασιών του κράτους δικαίου.
Αντρέεβα: Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα
«Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Όπως ανέφερε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα «ικανοποιητική» την προστασία που παρέχει η Τουρκία και γι’ αυτούς τους λόγους μπορεί ακόμα να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».
«Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται στη βάση των πρόσφατων δημόσιων δεσμεύσεων των τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, το τουρκικό νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις εν λόγω διαβεβαιώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα.
«Η Επιτροπή, μέχρι στιγμής, δεν έχει κανένα στοιχείο ότι ισχύει το αντίθετο», πρόσθεσε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για την επιστροφή ή όχι των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία συνεχίζουν να λαμβάνονται «εξατομικευμένα».