Πριν περάσουν έξι μήνες, ο Σατόσι Ουεμάτσου, 26 ετών, συνελήφθη με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε και σκότωσε 19 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλους σε ένα κέντρο για άτομα με νοητική στέρηση και άλλες αναπηρίες. Στο ίδρυμα αυτό είχε εργαστεί επί τρία χρόνια, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε παραιτήθηκε.
Η ιαπωνική αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο αναφορικά με τα κίνητρα της ομαδικής δολοφονίας, η οποία έχει σοκάρει όλη την Ιαπωνία, μια χώρα που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας παγκοσμίως και όπου οι μαζικοί φόνοι αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.
Οι αρχές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Ουεμάτσου, όμως η εικόνα που έδωσαν οι γείτονές του και διάφορες αναρτήσεις στο Twitter απεικονίζουν έναν ευγενικό, εξωστρεφή νεαρό ο οποίος είχε αποκτήσει εμμονή με τους ανθρώπους τους οποίους φρόντιζε στο κέντρο Τσουκούι Γιαμαγιούρι-Εν της πόλης Σαγκαμιχάρα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.
Ο Ακιχίρο Χασεγκάβα, που είναι γείτονάς του επί οκτώ χρόνια, είπε ότι δεν είχε παρατηρήσει τίποτα το παράξενο στον Ουεμάτσου. “Πάντα χαμογελούσε όταν με χαιρετούσε. Είχε πολύ καλή συμπεριφορά, ήταν ευγενικός. Ένας πραγματικά ωραίος νεαρός”, είπε ο 73χρονος Χασεγκάβα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. “Θα ήταν ευκολότερο να το καταλάβουμε αν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, όμως δεν υπήρξε τίποτα”, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα βιώματά του Ουεμάτσου στη δουλειά του ίσως να τον επηρέασαν. “Δεν ξέραμε το σκοτάδι της καρδιάς του”, κατέληξε.
Ένας λογαριασμός στο Twitter, που σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν εκείνος που χρησιμοποιούσε ο 26χρονος, δείχνει έναν νεαρό που του άρεσε η διασκέδαση, το καραόκε, τα μπιτς πάρτι και ήθελε να κόψει το κάπνισμα. “Είμαι πανευτυχής” ήταν το μήνυμα που έστειλε στις 29 Ιουνίου, αναρτώντας φωτογραφίες από τη γαμήλια δεξίωση ενός φίλου του.
Ο Ουεμάτσου ήταν επίσης λάτρης ενός παιχνιδιού με θεωρίες συνωμοσίας και υποστήριζε ότι είχε δει στα χαρτιά “κρυμμένα μηνύματα”, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα, τον Μάρτιο του 2011.
Ο 26χρονος τράβηξε την προσοχή των αρχών τον Φεβρουάριο, όταν δήλωσε ότι θα μπορούσε να “εξαλείψει” 470 ανάπηρους ανθρώπους. “Κατανοώ πλήρως ότι αυτή είναι μια δήλωση που αψηφά την κοινή λογική” ανέφερε σε επιστολές του που απευθύνονταν στον πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιαπωνίας. Ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής έχει στην κατοχή του το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.
“Ωστόσο, δεν μπορούσα να παραμείνω άπρακτος ενώ σκεφτόμουν την εξαντλημένη έκφραση στα πρόσωπα των φροντιστών τους, την αλλοφροσύνη στα μάτια του προσωπικού που εργάζεται στις εγκαταστάσεις και, για το συμφέρον της Ιαπωνίας και του κόσμου, κινητοποιήθηκα για να αναλάβω σήμερα δράση. Ο στόχος μου είναι ένας κόσμος στον οποίο όσοι πάσχουν από σοβαρές αναπηρίες θα μπορούν να υποβάλλονται σε ευθανασία, με τη συναίνεση των κηδεμόνων τους, εάν δεν είναι σε θέση να ζήσουν στο σπίτι και να είναι ενεργοί στην κοινωνία”.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ο Γιούρι Κουροΐβα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Καναγκάβα, όπου βρίσκεται το κέντρο αυτό, είπε, όπως του ανέφεραν, ο Ουεμάτσου είχε αλλάξει ξαφνικά συμπεριφορά, προτού να τον ενθαρρύνουν να παραιτηθεί εθελοντικά από τη δουλειά του, τον Φεβρουάριο. “Δεν συνέβη τίποτα κατά τους πέντε μήνες” μετά την αποχώρησή του από το Τσουκούι Γιαμαγιούρι-Εν. “Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν θα μπορούσε να αποτραπεί” η επίθεση, πρόσθεσε.
Στις επιστολές του ο Ουεμάτσου υποσχόταν ότι οι εκτελέσεις των ασθενών θα είναι γρήγορες, ότι δεν θα πειράξει το προσωπικό και ότι ελπίζει ότι θα κριθεί αθώος γιατί θα του αναγνωριστεί ότι έχει το ακαταλόγιστο.
Μιλώντας σε αστυνομικούς ο Ουεμάτσου είχε πει επίσης ότι θα σκότωνε πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες αν η κυβέρνηση ενέκρινε τη δράση του αυτή. Στις 19 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ο ακούσιος εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα έβλαπτε άλλους ανθρώπους, είπε ένας αξιωματούχος της πόλης Σαγκαμιχάρα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας και έπασχε από παράνοια, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.
“Εθελοντική παραίτηση από την εταιρεία μου. Μπορεί να συλληφθώ”, έγραψε την ίδια ημέρα στο Twitter.
Μόλις 12 ημέρες αργότερα, στις 2 Μαρτίου, οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί τόσο που μπορούσαν να του δώσουν εξιτήριο.
Μετά την επίθεση της 22ας Ιουλίου στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Ουεμάτσο ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία δύο Ιάπωνες κρατούν πιστόλια-παιχνίδια και έγραψε: “Όχι στα όπλα, Ναι στα παιχνίδια” και “Πυροβολισμοί στη Γερμανία την ίδια ώρα – είναι διασκεδαστικό αν είναι παιχνίδι”.
Περίπου την ώρα που εξαπέλυσε τη δική του επίθεση, σήμερα τα ξημερώματα, στον λογαριασμό του υπήρχε η φωτογραφία ενός νεαρού με κόκκινη γραβάτα, πουκάμισο και σακάκι. Το μήνυμά του: “Εύχομαι παγκόσμια ειρήνη. Πανέμορφη Ιαπωνία!!!!”.