Ολα δείχνουν ότι η Γερμανία που μέχρι στιγμής δεν είχε θρηνήσει πολύνεκρη επίθεση, όπως το γειτονικό Βέλγιο και η Γαλλία, γίνεται ο νέος στόχος των τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης.
«Η ισλαμική τρομοκρατία έφθασε στη χώρα μας», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ενώ εντείνονται πλέον οι έλεγχοι στα σύνορα, τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ.
Ο δράστης και αυτή τη φορά ήταν πρόσφυγας, ένας 27χρονος από τη Συρία που επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει πέρυσι. Στα κινητά του τηλέφωνα, τις κάρτες μνήμης και το φορητό του υπολογιστή βρέθηκαν ισλαμικά βίντεο, όπου ορκίζεται πίστη στο «χαλίφη του ISIS» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί και δηλώνει έτοιμος να εκδικηθεί τους Γερμανούς.
Την ευθύνη «για την πράξη εκδίκησης στις χώρες της συμμαχίας που μάχονται την οργάνωση» έσπευσε να αναλάβει στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq το Ισλαμικό Κράτος.
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
Προσπάθησε να ανατιναχθεί σε ένα μουσικό φεστιβάλ, δεν κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει εισιτήριο για να μπει στο χώρο όπου διασκέδαζαν περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι.
Σκοτώθηκε έξω από ένα εστιατόριο στο κέντρο του Ανσμπαχ, αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε στο σάκο του τραυματίζοντας 15 ανθρώπους, 3 από τους οποίους σοβαρά. Ο βομβιστής είχε ήδη κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική, όπως άλλωστε και ο δράστης του Μονάχου, ο 18χρονος Ιρανογερμανός Ντέιβιντ Σόνμπολι που σκότωσε 9 ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο, την περασμένη Παρασκευή.
Ενας 16χρονος Αφγανός, συνεργός του κατά πάσα πιθανότητα, ο οποίος φαίνεται πως γνώριζε αλλά δεν κατήγγειλε το νοσηρό σχέδιο, έχει ήδη συλληφθεί και ανακρίνεται.
Οι δύο έφηβοι γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι το περασμένο καλοκαίρι σε μονάδα ψυχιατρικής φροντίδας, ενώ ο δράστης που είχε αγοράσει το μοιραίο όπλο στη «μαύρη αγορά» του Διαδικτύου είχε μανία με τα πολεμικά βιντεοπαιχνίδια. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις, η πρώτη σε σταθμό τρένου στο Βίρτσμπουργκ, στις 18 Ιουλίου, όταν ένας 17χρονος Πακιστανός πρόσφυγας τραυμάτισε πέντε ανθρώπους και άλλη μία στο Ρόιτλινγκεν, όταν ένας Σύρος πρόσφυγας σκότωσε μια έγκυο γυναίκα με ματσέτα, με την Αστυνομία ωστόσο να προσανατολίζεται σε «έγκλημα πάθους».
Νατάσα Παυλοπούλου
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου