Με μια αυθόρμητη κίνηση εκτός πρωτοκόλλου, ο 34χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τον 65χρονο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν να κάνουν μαζί λίγα μέτρα μέσα στη βορειοκορεατική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης. Ηταν η πιο ανθρώπινη στιγμή ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που δεν τσιγκουνεύτηκαν αγκαλιές και χαμόγελα, αν και ο πάγος ανάμεσά τους είχε σπάσει από την πρώτη στιγμή. Η παρθενική χειραψία τους συνοδεύτηκε από τον εξής διάλογο: Κιμ:- Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά. Μουν:- Ηταν θαρραλέο εκ μέρους σου να έλθεις εδώ, στον Νότο…
Ο διάδοχος της κομμουνιστικής δυναστείας Κιμ και ο ακτιβιστής δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στα νιάτα του δεν φανταζόταν ότι θα γίνει πρόεδρος της Νότιας Κορέας χάρισαν χθες ελπίδα και αισιοδοξία σε εκατομμύρια συμπατριώτες τους και δισεκατομμύρια πολίτες του κόσμου, που έβλεπαν πέρυσι έντρομοι τους βορειοκορεατικούς πυραύλους να πέφτουν στη θάλασσα κοντά στην Ιαπωνία και τον Τραμπ να απειλεί με πυρηνικό πλήγμα τον «πυραυλάνθρωπο» της Πιονγιάνγκ.
Στο νοτιοκορεατικό χωριό Πουνμαντζόμ, της αποστρατικοποιημένης ζώνης, υπέγραψαν μια ιστορική διακήρυξη, με την οποία υπόσχονται να εργαστούν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», καθώς και για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας ως το τέλος του έτους με τη βοήθεια ΗΠΑ και Κίνας, η οποία θα τερματίσει και επίσημα τον εμφύλιο του 1950-53, εγκαθιστώντας μια «μόνιμη και διαρκή ειρήνη» στην περιοχή.
(Ως τώρα οι διπλωματικές σχέσεις Βόρειας-Νότιας Κορέας διέπονται από την ασταθή εκεχειρία της δεκαετίας του ’50).
Οι λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί η «πλήρης αποστρατικοποίηση» και αν θα εξουδετερωθεί ολόκληρο το βορειοκορεατικό ατομικό οπλοστάσιο δεν διευκρινίστηκαν. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, ο Βρετανός ΥπΕξ Μπόρις Τζόνσον και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσαν τον Κιμ να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, τονίζοντας ότι θα παρακολουθούν κάθε του βήμα. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην καρδιά της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα διεξαχθεί Μάιο ή Ιούνιο (αφού προηγουμένως ο Μουν ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ). Ωστόσο ο Κιμ ήταν καθησυχαστικός απέναντι στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του: «Ζητώ συγγνώμη που πολλές φορές σε ξύπνησα μέσα στη νύχτα και σε ανάγκασα να πας στο υπουργείο Αμυνας με τις δοκιμές μου. Υπόσχομαι να μην ταράξω άλλο τον ύπνο σου!…».
«Ομορφα πράγματα συμβαίνουν, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει», τουίταρε κατά το… έθιμο ο Τραμπ, συμπληρώνοντας: «Ο κορεατικός πόλεμος θα τερματιστεί! Οι ΗΠΑ και ο μεγάλος λαός τους πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι γι’ αυτά που γίνονται στην Κορέα».
Πέθανε ο κροκόδειλος από την ταινία «Ο Κροκοδειλάκιας» - Ήταν πάνω από 90 ετών
Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον διάλογο και την προσέγγιση Βόρειας-Νότιας Κορέας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση και την επίλυση του πολιτικού ζητήματος (σ.σ. της ενοποίησης).
Θετικό χαρακτήρισε και η Ρωσία τον απευθείας διάλογο Πιονγιάνγκ-Σεούλ, προσφερόμενη να διευκολύνει τη συνεργασία τους στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών, του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέρα από τις δύο βασικές τους επιδιώξεις (αποπυρηνικοποίηση-ειρηνευτική συμφωνία) οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν με τη Διακήρυξη της Πουνμαντζόμ σε μια σειρά άλλων θεμάτων: Να τερματίσουν τις εχθρικές ενέργειες, να μετατρέψουν την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη του 38ου παράλληλου σε «ζώνη ειρήνης» διακόπτοντας τις προπαγανδιστικές εκπομπές, να μειώσουν αμοιβαία και συντονισμένα τους εξοπλισμούς τους, να οργανώσουν περισσότερες συνενώσεις οικογενειών που χωρίστηκαν από τον εμφύλιο, να ενώσουν και να εκσυγχρονίσουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στα σύνορα και, τέλος, να κατέρχονται με κοινή αθλητική ομάδα στις διεθνείς διοργανώσεις, αρχής γενομένης από τους φετινούς Πανασιατικούς Αγώνες.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πέρασε στο έδαφος του Νότου με μια θωρακισμένη λιμουζίνα, περιστοιχισμένη από άνδρες ασφαλείας που έκαναν ελαφρό τροχάδην. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε η νέα και όμορφη σύζυγος του Κιμ, πρώην μαζορέτα των εθνικών ομάδων, Ρι Σολ –Τζου, όπως και η πραγματική «ισχυρή κυρία της Πιονγιάνγκ», η αδελφή και σύμβουλός του, Κιμ Γιο Τζονγκ. Αυτή ήταν μάλιστα που, σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη εκπρόσωπο, έκανε λόγο στη διάρκεια των συνομιλιών για την «ανάγκη επανένωσης της Κορέας». Αφού συζήτησαν επί δύο ώρες στον Οίκο της Ειρήνης (ειδικό συγκρότημα στο Πανμουντζόμ) οι Κιμ και Μουν έκαναν μόνοι τους περίπατο στο δάσος της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης. Μετά το γεύμα φύτεψαν ένα «πεύκο της ειρήνης» με χώμα και νερό και από τις δύο πλευρές των συνόρων, υποσχόμενοι στη συνέντευξη Τύπου να συνεχίσουν την επίπονη διαδικασία προσέγγισης, παρά τις δυσκολίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]