Ομως ζήτησε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Τουρκία τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και ως αντάλλαγμα προσέφερε το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.
«Στη Βάρνα συνέβη το ίδιο. Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν 8 στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων. Για να άρουμε το θέμα της παραβίασης των συνόρων και να φέρουμε το θέμα στο τραπέζι, επιστρέψτε αυτούς τους πραξικοπηματίες εναντίον του κράτους μας. Και είπαμε πως τότε κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για το θέμα της σημαίας σε βραχονησίδα του Αιγαίου, όπου 3 Ελληνες είχαν υψώσει τη σημαία σε βραχονησίδες κοντά στους Φούρνους.
«Αυτοί που έκαναν αυτό το πράγμα δεν ξέρουν πως θα απαντηθεί άμεσα. Κι έτσι έγινε. Οι κομάντο υποβρυχίων καταστροφών μας πήγαν, κατέβασαν τη σημαία κι άφησαν τη βραχονησίδα ως έχει. Εμείς δεν θέλουμε να θερμανθούν τα νερά. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση.
Nα κάτσουμε στο τραπέζι να βάλουμε τα πράγματα στην άκρη. Τόσα μέτρα τόση απόσταση… Αυτό είναι θάλασσα, ρε, αέρας, ρε. Από εδώ να περάσουν με άνεση τα αεροπλάνα και τα βαπόρια», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο ίδιος παραδέχθηκε τα λάθη της Τουρκίας στο παρελθόν, αφού τόνισε ότι «στη χώρα μας ο αριθμός των Ρωμιών συμπολιτών μας δεν ήταν λίγος. Ηταν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Κι από τα λάθη που έγιναν κι από τη χώρα μας έφυγαν πολλοί Ρωμιοί για την Ελλάδα. Ως Τουρκία έχουμε κάνει κι εμείς λάθη».
Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα συνεργασίας στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
«Στην Ελλάδα ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι νέος, δυναμικός. Κι έχει επιθυμία για νέα βήματα. Και ο Πρόεδρος είναι στο ίδιο κλίμα, αυτό είδα στην πρόσφατή μου επίσκεψη. Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε στο τραπέζι. Να αφήσουμε στην άκρη τους καβγάδες τύπου εσύ πήρες περισσότερο, εγώ έδωσα περισσότερο».
Παυλόπουλος: Αδιανόητο το αίτημα Ερντογάν, αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής προσθέτοντας πως «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα»: «Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του, σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Οπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται, όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν λάβει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη», ήταν το μήνυμα του κ. Παυλόπουλου.
Εντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα αλλά και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».
Θέση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την πρόταση ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, πήρε ο Πάνος Καμμένος. Χαρακτηριστικά έγραψε μέσω twitter: «Οταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την “πρόταση ανταλλαγής”. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση, που είναι προς όφελος των λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση».
Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης, ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, είναι βασική και πάγια επιλογή: «Οχι μόνο λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας και της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρει, «αλλά και λόγω της διαπιστωμένης πια αδυναμίας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να την εγγυηθεί. Μία κυβέρνηση αμφίθυμη, δίγλωσση που καρκινοβατεί μεταξύ αμηχανίας, απραξίας και ανεύθυνων δηλώσεων και αδυνατεί να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, διεθνές και διμερές επίπεδο».
Σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το Δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία. Αν πράγματι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα, τότε είναι εύκολος ο δρόμος. Λιγότερα όπλα, λιγότερες παραβάσεις και παραβιάσεις. Ας κάνει την αρχή από αυτό το καλοκαίρι. Οι Ελληνες -ελπίζω και οι Τούρκοι- είμαστε έτοιμοι από καιρό γι’ αυτή τη νέα εποχή», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]