Παράλληλα, φήμες για εκδήλωση νέου πραξικοπήματος και αντεπίθεση των πραξικοπηματιών που αντιστέκονται ακόμη έχουν θέσει σε συναγερμό ολόκληρο το μηχανισμό της χώρας και τις στρατιωτικές μονάδες που έλαβαν διαταγή να μείνουν στους στρατώνες. Κύκλοι μετέδιδαν χθες την πληροφορία ότι σήμερα η κυβέρνηση θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο, προκειμένου να προλάβει άλλες κινήσεις.
Μαζί με τους στρατιωτικούς, τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, την υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και τους δικαστικούς, πογκρόμ έχει ξεκινήσει και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για να «ξηλωθεί» όλο το ισχύον σύστημα και να διαλυθεί κάθε ύποπτος «πυρήνας» του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοί του, ανάμεσα στους οποίους 1.577 κοσμήτορες και λέκτορες πανεπιστημίων. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε δημόσια ΑΕΙ και οι 400 σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επίσης, ανακλήθηκαν οι άδειες 20.000 δασκάλων οι οποίοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος προχωρεί σε πογκρόμ και στον τομέα της ενημέρωσης, βάζοντας λουκέτο στα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που φέρονται να υποστηρίζουν τον ιμάμη Γκιουλέν.
Οι απολύσεις και οι συλλήψεις έχουν αγγίξει το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Περίπου 257 υπάλληλοι που εργάζονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού παύτηκαν και κατασχέθηκαν οι ταυτότητές τους, ενώ 100 εργαζόμενοι στη ΜΙΤ κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή (Anadolou) 9.000 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και συνελήφθη ο αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Αττάλεια για διακοπές.
Ημέρα αποφάσεων
Σε αναμονή για νέες κινήσεις από το «νέο κράτος» του Ερντογάν -που πιθανότατα θα αφορούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία για τη θανατική ποινή- βρίσκεται όλη η κρατική μηχανή στην Τουρκία αλλά και η διεθνή κοινότητα.
Χθες, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι έρχονται (σήμερα) «σημαντικές αποφάσεις για να σωθεί η χώρα εν μέσω έκτακτων συνθηκών». Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, ο Γιλντιρίμ είπε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για την ασφάλεια της χώρας.
Καζακστάν: Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε
Ολοι στην Τουρκία κρατούν την ανάσα τους και περιμένουν με αγωνία τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως αμέσως μετά θα ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μια «νέα πορεία» την Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να «αποκεφαλιστεί» όλη η ηγεσία του στρατεύματος, όπως ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ αλλά και οι αρχηγοί όλων των όπλων, καθώς από μερίδα του AKP θεωρούνται αποτυχημένοι, αφού δεν εμπόδισαν το πραξικόπημα, ενώ είχαν πληροφορηθεί τις κινήσεις κάποιες ώρες νωρίτερα των πραξικοπηματιών. Παράλληλα, κυκλοφορούν πληροφορίες για κατασχέσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των πραξικοπηματιών. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς το 1/3 των αξιωματικών και ναυάρχων διώκονται για σχέσεις με το πραξικόπημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για την τιμωρία των πραξικοπηματιών. Οι αναφορές στο ζήτημα είναι συνεχείς μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής τάσσεται και το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο διαθέτει 40 έδρες στη Βουλή.
Αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν
Με προτροπή του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του ΑΚΡ, στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη γίνονται συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ερντογάν κάθε μέρα. Το πλήθος ζητάει την επιστροφή και τιμωρία του Γκιουλέν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στις ΗΠΑ φάκελο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί ευθέως τον Γκιουλέν για το πραξικόπημα, τονίζοντας ότι έχει στοιχεία εις βάρος του.
«Στείλαμε τέσσερις φακέλους για τη δράση του αρχιτρομοκράτη. Θα τους δώσουμε περισσότερες αποδείξεις από όσες θέλουν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, υποσχόμενος να ξεριζώσει το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν «από τις ρίζες του». Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις και όχι ισχυρισμούς και έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αμερικανικός «δάκτυλος» στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε το θέμα του Γκιουλέν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα μ τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνστ, το τουρκικό αίτημα για έκδοση του ιμάμη υποβλήθηκε ηλεκτρονικά «και θα εξεταστεί σύμφωνα με τους όρους των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες». Ο Λευκός Οίκος βεβαίωσε επίσης ότι θα στηρίξει την Τουρκία στις έρευνες για το πραξικόπημα.
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, αναφέρθηκε στα σχολεία του Γκιουλέν και όταν ερωτήθηκε αν υπάρχουν στην Ελλάδα, τόνισε πως «ακόμα και αν υπάρχουν, η παρουσία τους είναι ελάχιστη».
Καμιά προσευχή στις κηδείες πραξικοπηματιών
Η Ανώτατη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται σε ιμάμηδες να κάνουν θρησκευτικές τελετές στις κηδείες όσων εμπλέκονται στο πραξικόπημα, εκτός από τις κηδείες εκείνων «που εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν» σε αυτό.
Το Θρησκευτικό Συμβούλιο τόνισε ότι η ευλογία αξίζει στους πιστούς και όχι σε εκείνους που συνωμότησαν κατά της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο καταπάτησαν τις ατομικές ελευθερίες, αλλά καταπάτησαν ολόκληρο το έθνος με τις δράσεις τους».
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου