Την ίδια στιγμή, από την Αθήνα τονίζεται ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί του εύρους χρήσης μιας πιθανώς αμετάφραστης ονομασίας δεν συμβαδίζουν με άλλα παραδείγματα της διεθνούς πρακτικής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις της και απλώς απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί να προχωρήσει πραγματικά στην κατεύθυνση της λύσης, διαφορετικά κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί εφικτό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι το «Νέα Μακεδονία» δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Επανέλαβε όμως τη δήλωση που έκανε και στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες είναι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».
Πέραν του ονόματος, ένα από τα κυριότερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση είναι η αξίωση της ελληνικής πλευράς για αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, με τον κ. Ζάεφ ωστόσο να επαναλαμβάνει ότι έχει μεγάλες ενστάσεις για την αναγκαιότητα τέτοιου βήματος.
«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο κ. Ζάεφ, ουσιαστικά απορρίπτοντας τη θέση της Αθήνας ότι τουλάχιστον σε βάθος χρόνου πρέπει να απαλείφουν οι αλυτρωτικές διατυπώσεις που υπάρχουν στο έγγραφο.
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν γίνει τροποποίηση του Συντάγματος αυτό δεν συνιστά απόλυτη δικλίδα ασφαλείας, καθότι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προβούν σε νέα αναθεώρηση και να ανατρέψουν τις όποιες αλλαγές.
Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές για τη στάση του κ. Ζάεφ, καλώντας τον να μην υιοθετεί απόλυτες θέσεις για το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να επισκεφτεί τα Σκόπια μέσα στον Μάρτιο.
Παράλληλα, είπε στην ΕΡΤ ότι η κατάρτιση του προσχεδίου συνολικού συμφώνου για το Σκοπιανό που εκπονεί η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην τελική ευθεία, έχοντας εγκριθεί από το ΥΠΕΞ και κατατεθεί προς επεξεργασία στην κυβέρνηση.
Στη συνέχεια το προσχέδιο θα κατατεθεί προς εξέταση στην ΠΓΔΜ, με τον κ. Κοτζιά να λέει πως το έγγραφο μπορεί να σταλεί πριν καν μεταβεί ο ίδιος στα Σκόπια.
Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις για το όνομα και τα παράγωγά του και, μεταξύ άλλων, ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα που θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, όμως κατέστησε εκ νέου σαφές ότι το συνθετικό «Μακεδονία» είναι πρακτικά αδύνατο να μην περιέχεται στο νέο όνομα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]