O Tσαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, βρέθηκε κατά τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί τον περασμένο Μάρτιο από δικαστήριο της Κων/πολης μαζί με τον συνάδελφό του Ερντέμ Γκιουλ για αποκάλυψη κρατικών μυστικών προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εξωτερικό για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Ειδικότερα οι δύο δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει μέσω της Cumhuriyet παράνομες δοσοληψίες μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και σύρων ισλαμιστών ανταρτών.
Το Σάββατο ο Τσαν Ντουντάρ βρέθηκε στο Αμβούργο για να παραλάβει το βραβείο του γερμανικού δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Netzwerk Recherche. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εξήρε τη δημοσιογραφική συμβολή του Ντουντάρ στην προώθηση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle ο Ντουντάρ ανέφερε: «Τιμήθηκα σήμερα με ένα από τα πιο σημαντικά δημοσιογραφικά βραβεία στην Ευρώπη, με ένα βραβείο που δεν έχει δοθεί ποτέ ως τώρα σε μη Γερμανό. Το ερμηνεύω ως εξής: Πρώτον, οι γερμανοί συνάδελφοί μας στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Δεύτερον, παίρνουν απόσταση απέναντι στις πρακτικές καταστολής που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση εναντίον μας. Θεωρώ και τα δύο σημαντικά και πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό στέλνεται ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Τουρκία».
«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι»
Αναφορικά με τις αυξανόμενες περιπτώσεις παραπληροφόρησης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ στην Τουρκία, ο Τσαν Ντουντάρ αναφέρει ότι πράγματι η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική και θεωρεί προκλητικές τις κυβερνητικές προσπάθειες παρέμβασης στον τομέα της ενημέρωσης. «Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι μακριά από την παραπληροφόρηση χωρίς να χάσουμε χρόνο», ανέφερε.
Τι πιστεύει όμως γενικότερα για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία; «Στην Τουρκία δίνεται μια μεγάλη μάχη για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου. Από την άλλη, υπάρχει μια κυβέρνηση που επιδίδεται σε πράξεις καταστολής. Υπό αυτό το πρίσμα είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπει κανείς τους ευρωπαίους ηγέτες στο πλευρό μιας καταπιεστικής κυβέρνησης. Φυσικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θέλουμε να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων, ωστόσο θέλουμε και η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη. Σε τελική ανάλυση ζητούμε από τους Ευρωπαίους να δουν το άλλο πρόσωπο της Τουρκίας, να ακούσουν τη φωνή της», τόνισε ο Τσαν Ντουντάρ.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ενρτογάν, επιρρίπτοντάς του ότι θέλει να γίνει ο μόνος πολιτικός παίκτης σε ένα νέο προεδρικό σύστημα. Σχετικά με την προσφυγική κρίση και τη νέα στρατηγική του Ερντογάν απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες, ο Τσαν Ντουντάρ εκτιμά ότι ο τούρκος πρόεδρος τους χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει μια σειρά από ίδιους στόχους. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες περί παροχής τουρκικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες από τη Συρία δεν είναι τίποτα παρά πάνω από προεκλογικές υποσχέσεις με στόχο να αποσπάσει νέους οπαδούς.
Κλείνοντας, ο Τσαν Ντουντάρ εξήρε τη σημασία των νέων μορφών ερευνητικής δημοσιογραφίας για την αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων, όπως π.χ. στην περίπτωση των Panama Papers. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για τη δημοσιογραφία, όπου 100 δημοσιογράφοι μπορούν να συνεργάζονται για την επεξεργασία πληροφοριών. Η νέα εποχή απαιτεί γενναιότητα. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ερευνητής. Πρέπει να έχει επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα προκειμένου να προστατέψει το επάγγελμά του. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιους δημοσιογράφους», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στη DW. Tέλος, αναφορικά με το μέλλον του στην Cumhuriyet και τα σενάρια περί αποχώρησής του ο ίδιος απαντά: «Δεν έχω φύγει από τη χώρα, ούτε έχω εγκαταλείψει τη δουλειά μου. Απλώς χρειάζομαι, όπως όλοι, ένα διάλειμμα. Στη συνέχεια θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου».
Πηγή: Deutsche Welle