Τουλάχιστον δώδεκα Τυνήσιοι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των λιβυκών ακτών όταν ναυάγησε το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να φθάσουν παράτυπα στην Ευρώπη διά θαλάσσης, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής ενός τυνησιακού νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τυνησιακά μέσα ενημέρωσης, μια τράτα ανατράπηκε την 2η Ιουλίου στα ανοικτά της πόλης Σαμπράτα (βορειοδυτική Λιβύη, 50 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία) ενώ σε αυτή επέβαιναν 28 μετανάστες, στην πλειονότητά τους νεαροί, ενήλικοι Τυνήσιοι από την Μπεν Γκερντάν, μια παραμεθόρια πόλη η τοπική οικονομία της οποίας αιμορραγεί και όπου έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα επιθέσεις τζιχαντιστών.
Μόλις 11 μετανάστες επιβίωσαν, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της τυνησιακής Επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μόνγκι Σλιμ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόσωπα αυτά μπόρεσαν να επιστρέψουν στην Τυνησία μέσω του συνοριακού φυλακίου της Ρας Τζαντίρ.
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί δώδεκα ανθρώπινες σοροί και έχουν μεταφερθεί στο περιφερειακό νοσοκομείο της Μπεν Γκερντάν, είπε ο διευθυντής του Σάλεμ Ίσα. Όλα τα θύματα “αναγνωρίστηκαν και (οι σοροί τους) παραδόθηκαν στις οικογένειές τους”, διευκρίνισε.
Ο Ίσα πρόσθεσε ότι αναμενόταν να διακομιστούν σήμερα δύο ακόμη σοροί στο νοσοκομείο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ανασυρθούν και τα υπόλοιπα θύματα.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, οι Τυνήσιοι, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, είχαν πληρώσει περίπου 800 δηνάρια (330 ευρώ) ο καθένας για να επιβιβαστούν στο αλιευτικό που θα έκανε την απόπειρα να διαπλεύσει τη Μεσόγειο, όμως το πλεούμενο ανατράπηκε περίπου μια ώρα αφότου απέπλευσε.
Από το 2014, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, πάνω από 10.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι αφού προσπάθησαν να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης διά θαλάσσης—οι περισσότεροι στην κεντρική Μεσόγειο.