Στις 18 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ορκίστηκε στην κυβέρνηση της οποίας επικεφαλής θα είναι ο καγκελάριος -από το Λαϊκό Κόμμα- Σεμπάστιαν Κουρτς. Και δεδομένης της εθνικιστικής κλίσης του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), ο νέος συνασπισμός θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις στις σχέσεις της Αυστρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έδειξαν ότι ο δεξιός λαϊκισμός κερδίζει την προτίμηση των αυστριακών ψηφοφόρων, την ώρα που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συγκέντρωσε το 26% των ψήφων, καθιστώντας το σημαντικό μέλος των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία συνασπισμού. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (OVP) πήρε το 31,5% των ψήφων, ακολουθούμενο από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPO) με 26,9%. Και παρόλο που οι πολιτικές απόψεις του FPO είναι σχετικά ακραίες, το κόμμα εντούτοις είχε παρουσία στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μεταξύ των ετών 1983-1987, το κόμμα ανήκε σε συνασπισμό μαζί με το SPO και από το 2000 μέχρι το 2007 κυβέρνησε με το Λαϊκό Κόμμα (OVP). Στην πραγματικότητα το 2000, πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο εναγκαλισμός με μια ακροδεξιά κυβέρνηση σόκαρε την Ενωση σε τέτοιο βαθμό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν προσωρινά διπλωματικές κυρώσεις.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αντιδράσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα (OVP) και το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) ήταν πολύ πιο ήπιες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επισήμως δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της νέας αυστριακής κυβέρνησης και παρόλο που ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη ακροδεξιού κόμματος στην εξουσία (σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος), αναγνώρισε ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι πολύ πιο δημοφιλής σε ολόκληρη την Ενωση τώρα, απ’ ό,τι ήταν πριν από 17 χρόνια. Εν τω μεταξύ, πιο επικριτικές αντιδράσεις προήλθαν από το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ως προς τις αντιδράσεις της τελευταίας, το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) έχει εκφράσει την επιθυμία να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Έλον Μασκ: Το Ιράν διαψεύδει ότι ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ συνάντησε τον δισεκατομμυριούχο
Αν και η νέα αυστριακή κυβέρνηση διανύει τις πρώτες της ημέρες, ο Κουρτς έχει ήδη πει ότι πρόκειται για μια φιλοευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τη γερμανική κυβέρνηση, όπως ήταν και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ως εθνικιστικό κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) θέλει να προστατεύσει την κυριαρχία της Αυστρίας, αλλά η βασική πολιτική της μάχη δεν είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως αντάλλαγμα για μια σκληρή κυβερνητική θέση σε θέματα όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συμφώνησε να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του και να εγκαταλείψει την προεκλογική υπόσχεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Τώρα, αντί ανοιχτά να πηγαίνει κόντρα στην Ενωση, το FPO είναι πολύ πιο πιθανό να προωθήσει οικονομικές πολιτικές προστατευτισμού, καθώς και την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης από την παράνομη μετανάστευση.
Παρά τις εν λόγω παραχωρήσεις, η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαφορές μεταξύ του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) και του πιο μετριοπαθούς Λαϊκού Κόμματος (OVP) – ειδικά όταν η Αυστρία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αν και (η Αυστρία) δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια θεαματική ενέργεια εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) θα είναι σε θέση ακόμα να προβάλει αντίσταση στα σχέδια μεγαλύτερης ενσωμάτωσης στην Ε.Ε.
Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει, στο τέλος, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ του ευρωσκεπτικισμού και της προσαρμογής της στο μπλοκ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως τα μέλη της ομάδας του Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), τα οποία τείνουν να επιδεικνύουν το σκεπτικισμό τους αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ως μέλος, όμως, της ευρωζώνης, η Αυστρία θα παραμείνει επίσης αποφασισμένη να συμμετάσχει σε συζητήσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής